Osmislili bežičnu učionicu opremljenu pametnim uređajima i senzorima

VELIK USPJEH STEM GRUPE IZ OŠ BEDEKOVČINA: Osmaši sa svojim projektom pobijedili na natječaju “Generation Next”

Objavljeno: 05.06.2019. zagorjeinternational

Projekt “Bežična učionica – Analiza utjecaja računalne opreme na kvalitetu zraka u IT učionici”, STEM grupe Osnovne škole Bedekovčina, proglašen je najboljim u osnovnoškolskoj kategoriji prošlogodišnjeg donacijskog natječaja “Generation Next”. Projekt su osmislili i tijekom cijele prošle godine provodili članovi STEM grupe, Patrik Kos, Vito Prpić, Sara Prpić, Dora Dominko, Marta Pišković, Nika Hajnić i Ita Kovač iz 8. a razreda, dok su u prezentaciji sudjelovale i Jelena Skozrit, Ana Sovec i Petra Jakuš iz 8. c razreda. Voditelj projekta i mentor učenicima bio je Željko Vučković.

Analiza podataka

U sklopu projekta, osmišljena je bežična učionica, odnosno, svojevrsna pametna učionica opremljena pametnim uređajima i senzorima. Pomoću senzora i razvojne pločice Arduino MKR 1000, učenici mjere i analiziraju podatke o kvaliteti zraka, temperaturi unutar prostorije, tlak, vlagu, UV zračenje, razinu prirodnog i umjetnog osvjetljenja, količinu čestica u zraku, pa čak i emisiju štetnih plinova od zagrijane računalne opreme. Prikupljeni podaci iz senzora se potom obrađuju i uspoređuju s obzirom na vanjska parametre, poput temperature i tlaka. U obzir se uzima i broj osoba u prostoru, pa se onda računaju optimalni uvjeti rada. Mjerenja su pokazala da se u staroj učionici informatike, veličine 30 četvornih metara i opremljenoj s oko 20 računala, osjetno zagrijava prostor, a bila je prisutna i velika količina mikro čestica te su općenito bili loši uvjeti za obavljanje nastave. U skladu s time, osmišljena je, a potom i realizirana, nova, suvremena učionica informatike, veličine 60 četvornih metara, u kojoj su sada, kako su daljnja mjerenja i usporedbe pokazale, optimalni uvjeti rada.

Pametni dron

Sustav je naposljetku spojen sa zavjesama, opremljen elektromotorima i termostatima na radijatorima, kao i klima uređajem, pa se ti uređaji mogu automatski podesiti, kako bi se osigurali optimalni uvjeti rada u svakom trenutku. Učenici su također razvili pametni dron, koji su opremili sličnim senzorima, no s ciljem što stabilnijeg leta u ekstremnijim uvjetima. Za realizaciju projekta, škola je dobila vrijednu opremu i financijska sredstva za njezinu nabavu. Donacijski natječaj “Generation Next”, koji će se ubuduće provoditi pod imenom “Generation Now”, organiziraju Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Od nekoliko desetaka pristiglih projekata, na završnici je istaknuto 18 radova, od kojih čak dva iz OŠ Bedekovčina.
U kategoriji srednjih škola pobijedio je tim vukovarske gimnazije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba