Grad Zabok svečanom sjednicom Gradskog vijeća proslavio svoj dan, dodijeljena su i priznanja Grada za 2018. godinu

GRADONAČELNIK HANŽEK: Elektrifikaciju pruge smo čekali preko 40 godina, to je najvažniji projekt koji nam se dogodio – za sve nas, ali i za budućnost djece i otvaranje novih radnih mjesta

Objavljeno: 22.05.2019. ivanabelosevic

Danas je blagdan sv. Jelene Križarice, Dan Župe i Dan Grada Zaboka, tom je prigodom održana svečana sjednica Gradskog vijeća, koju je otvorio predsjednik Žarko Ivančić. Gradonačelnik Ivan Hanžek u svojem je govoru istaknuo ono najvažnije što je u gradu učinjeno u posljednjih godinu dana.

– Učinjeno je jako puno, ali možda se moglo i više. Sve ono što je rađeno, tu mislim na spojnu ceste, cestu Grdenci – Jadeki, biciklističko – pješačke staze do društvenih domova, je važno, ali svakako najvažnija stvar koja se dogodila je elektrifikacija pruge Zaprešić- Zabok, koju smo čekali više od 40 godina i jako je važna za prijevoz radnika, djece i studenata, ali i za budućnost djece i nova radna mjesta, jer će skratiti vrijeme putovanja. Moram reći da bez europskih sredstava ne bi bilo projekta MIPOS, ni drugih stvari, jer si ih ne bi mogli priuštiti. Otvoren je natječaj za aglomeraciju  Zabok – Zlatar u koju je uključeno pola Zagorja i ona ne bi bilo moguća bez Europe. Potpisan je ugovor za rekonstrukciju industrijske, državne ceste D1 kod prilaza dr. Franje Tuđmana i odabran je izvođač. Grad Zabok daje posebno priznanje za četvero ljudi, to su bivši ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić i aktualni ministar Oleg Butković, jedni su projekte stavili u planove, a drugi su krenuli u realizaciju, zatim Jurici Krleži, predsjedniku Uprave Hrvatskih cesta u prošlom mandatu i Josipu Škoriću, predsjedniku u ovom mandatu, zbog nastavka gradnje brze ceste prema Mariji bistrici i gradnje spojene ceste od Zaboka prema Svetom Križu Začretju. Završili smo projektnu dokumentaciju i imamo građevinsku dozvolu za Regenerator. Tu je i projekt Centra za kompetencije u turizmu i ugostiteljstvu u SŠ Zabok te otvorenje nove područne škole u Martinišću. Imamo još niz projekata na koje smo iznimno ponosni – istaknuo je Hanžek.

Rekonstrukcija D1

Na svečanoj sjednici bio je izaslanik premijera Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Jandrokovića, saborski zastupnik Žarko Tušek, koji je čestitao gradonačelniku i njegovom timu na projektima i gospodarskom razvoju grada.

– S pozicije Vlade Republike Hrvatske reći ću dvije stvari koje ovdje radimo, to je elektrifikacija pruge Zaprešić – Zabok i rekonstrukcija ceste D1. Ta su dva projekta od strateške važnosti i sufinancirana su iz strukturnih fondova Europske unije. Danas govorimo da Europski fondovi mijenjaju Hrvatsku, ali moramo biti svjesni da su to velikim dijelom i naši novci i da nam Europska unija vraća nešto što smo svi zajedno stvorili. S pozicije Vlade smo napravili ogroman posao i taj se posao vidi na području Krapinsko – zagorske županije te na području Zaboka i u interesu je svih nas – naglasio je Tušek.

Gradska priznanja

Saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić rekao je da grad čine ljudi i udruge i dok kao takav postoji bit će infrastrukture, poduzetništva i svega ostaloga – poručio je Hajdaš Dončić.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je da je Zabok urbano središte Krapinsko – zagorske županije.

– To je grad s natprosječno kreativnim ljudima, tu mislim na gospodarstvo, udruge, sport, znanje i geostrateški položaj, koji ga pozicionira kao jednoga od lidera razvoja županije. Mi pokušavamo kroz projekte, prije svega u obrazovanju i zdravstvu dati puni doprinos razvoju Zaboka – zaključio je Kolar.

Dodijeljena su i priznanja Grada Zaboka za 2018. godinu. Plaketu su dobili tvrtka Tomo Varga d.o.o. za izuzeta  doprinos razvoju gospodarstva u Zaboku, Puhački orkestar DVD-a Špičkovina za izuzetan doprinos razvoju glazbene kulture i promociju Grada Zaboka te Krešimir Završki za izuzetan doprinos u kvalitetnom i uspješnom vođenju KUD-a/Ansambla Zabok. Zahvalnice su dodijeljene posthumno, doktorima Krešimiru Šoštaru i Zlatku Crkvenčiću za doprinos u liječničkoj struci.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba