DOBRE VIJESTI: Od iduće školske godine tri nova obrazovna programa u tri zagorske srednje škole, a otvaraju se i dvije glazbene škole

Uvode se programi autolakirer, soboslikar – ličilac – dekorater i elektroinstalater, te glazbeno obrazovanje u Loboru i Gornjoj Stubici

Objavljeno: 03.05.2019. ivanabelosevic

U Uredu krapinsko – zagorskog župana, predstavljeni su novi obrazovni programi u zagorskim srednjim školama, te je najavljeno osnivanje dviju glazbenih škola.
Srednja škola Krapina tako će, uz to što će ponovno upisati dva razreda učenika za CNC operatere, dobiti i novi obrazovni program za obrazovanje autolakirera.

– Ispitivali smo tržište rada i u skladu s podacima Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina, Hrvatske obrtničke komore Županijske komore Krapina i Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije, otkrili koja su to deficitarna zanimanja koja naše škole teško pokrivaju. Tako smo zatražili suglasnost osnivača, spomenutih komora i Ministarstva obrazovanja za zanimanje autolakirer i ponudit ćemo sljedeće godine jedan razred za šest učenika. Trenutno se na području naše županije traži od 15 do 20 autolakirera i mogu se odmah zaposliti – istaknuo je Ivica Rozijan, ravnatelj SŠ Krapina.
Ravnateljica SŠ Bedekovčina Vera Hrvoj rekla je kako se, nakon što je resorno Ministarstvo raspisalo natječaj za eksperimentalni program soboslikar – ličilac – dekorater, njezina škola odlučila uključiti.

– Učenicima bismo htjeli pružiti jedno novo – staro zanimanje, koje će njima zasigurno biti puno interesantnije. Uz ono tradicionalno što to zanimanje sadrži, primjenjuju se nove IKT tehnologije u graditeljstvu, te izborni moduli koji učenicima omogućavaju da se usavršavaju u dijelu restauracija različitih vrsta podloga. To je zanimanje koje će zadovoljiti sve potrebe koje poslodavci na tržištu trebaju – istaknula je Hrvoj.

Duga tradicija

SŠ Konjščina je pak dobila suglasnost za obrazovanje elektroinstalatera.

– To je atraktivno, dobro plaćeno zanimanje koje je potrebno na tržištu rada. S desetak obrtnika potpisali smo ugovor o suradnji, koji su spremni sudjelovati u obrazovanju učenika, a neki od njih aktivno su se uključili u opremanje školskog praktikuma za elektroinstalatere. Na državnom natjecanju za elektroinstalatere zauzeli smo odlično treće mjesto, iako do sada nismo obrazovali elektroinstalatere i natjecao se učenik koji se školuje za elektromehaničara. Poručila bih osmašima da dobro promisle i odaberu atraktivno deficitarno strukovno zanimanje – rekla je Milojka Rataić, ravnateljica SŠ Konjščina.
Osnovna škola Franje Horvata Kiša iz Lobora i OŠ Matije Gupca iz Gornje Stubice dobit će pak osnovnu glazbenu školu. Ravnatelj loborske osnovne škole Krešimir Krivdić rekao je kako će se od sljedeće školske godine upisivati pet glazbenih programa, za harmoniku, trubu, klavir, klarinet i tambure.

– U Loboru postoji duga i živa glazbena tradicija, a s glazbenom školom se sve može podići na jednu višu razinu. Osim Lobora, cijeli onaj dio Hrvatskog zagorja, od Zlatara, Mihovljana, Mača, Belca, Budinščine, Poznanovca, moći će jednostavnije dovesti djecu u glazbenu školu. Izračunali smo da prema glazbenoj školi u Loboru gravitira najmanje 655 djece i to je jedno dobro rješenje. Sve je spremno, jedino nam još predstoji nabavka instrumenata – istaknuo je Krivdić.
Ravnateljica OŠ Matije Gubca Sanja Knezić naglasila je kako Gornja Stubica također ima dugu glazbenu tradiciju, a tamburaški orkestar u školi postoji 50 godina.

– Tražili smo sedam glazbenih programa, a odobrena su nam tri, za gitaru, klavir i tambure. Sretni smo i zadovoljni što ćemo konačno imati i glazbenu školu i zahvaljujemo svima koji su pomogli – rekla je Knezić.

Odgovorna politika

Zamjenica župana Jasna Petek rekla je kako Krapinsko – zagorska županija provodi vrlo odgovornu obrazovnu politiku.
– Vodimo se potrebama na tržištu rada. Posljednjih godina uloženo je puno napora kako bismo učenicima sedmih i osmih razreda prezentirali srednjoškolske programe, prije svega s naglaskom na deficitarna zanimanja. Pripremili smo i neke filmiće, kako bismo prikazali ta zanimanja i okruženja u kojima rade ljudi koji su završili ta zanimanja i koja su puno drugačija nego što su nekad bila, tako da učenike odmaknemo od predrasuda – rekla je Petek, dodavši i kako je prošle godine na području KZŽ bilo 6500 iskazanih potreba za radnicima.
– To nas obvezuje da odgovorno razmišljamo o obrazovanju. Izuzetno nam je važno da svako dijete koje završi srednju školu i ne misli nastaviti školovanje, pronađe posao, a s druge strane, da poduzeća i obrtnici imaju kvalitetne educirane radnike koje mogu naći upravo u Krapinsko – zagorskoj županiji. Drago nam je što imamo još dvije glazbene škole i neka glazba odzvanja našom županijom. Mi smo tu da pomognemo s nabavkom instrumenata. Kao osnivač škola, svjesni smo hijerarhije o odlučivanju, ali isto tako smatramo neozbiljnim i nekorektnim kada se informacije o otvaranju nekih novih programa daju prije službenih rješenja Ministarstva znanosti i obrazovanja, jer bismo mi kao osnivači to trebali znati prvi – zaključila je Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba