Nezavisni općinski vijećnik iz Konjščine Damir Curiš reagira na priopćenje načelnika Krznara, u kojem ističe da je predsjedniku Općinskog vijeća uputio prijedlog za raspisivanje referenduma oko izgradnje energane/toplane

“Spalionica otpada spada pod građevine od državnog značaja, pa je Općina ne može i ne smije graditi – nema potrebe za referendumom”

Objavljeno: 27.04.2019. zagorjeinternational

Na priopćenje konjščinskog načelnika Mirka Krznara, koje smo objavili u srijedu, a kojem načelnik ističe kako je predsjedniku Općinskog vijeća Konjščine uputio prijedlog za raspisivanje referenduma oko izgradnje energane i toplane na ostatke gorive tvari iz komunalnog otpada i biomase, reagirao je općinski vijećnik Damir Curiš.

Nema osnove

– Kao nezavisni član Općinskog vijeća Konjščine, moram reagirati na naslov: “Načelnik Krznar predsjedniku Općinskog vijeća uputio prijedlog za raspisivanje referenduma oko izgradnje spalionice komunalnog otpada”. U svim priopćenjima načelnik se poziva na Prostorni plan uređenja općine i iznosi neistine o tome da je u njemu u planu izgradnja spalionice na komunalni otpad (on je naziva “energana”). U postojećem planu nema spalionice o kojoj načelnik priča, čime obmanjuje javnost. Prema tome, nema nikakve osnove za izgradnju, iz čega proizlazi da NEMA POTREBE ZA REFERENDUMOM i bespotrebnim troškovima – ističe Curiš.

Navodi da je dokaz tome tekst iz Prostornog plana uređenje općine iz lipnja 2014. godine, koji se odnosi na gospodarenje otpadom u što spada spalionica otpada (energana).

– Uz sve što je navedeno u tom Prostornom planu i Vlada Republike Hrvatske donijela  je Plan gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022.godine u kojem stoji:

4.1 KRITERIJI ZA ODREĐIVANJE NAČELNIH LOKACIJA NOVIH GRAĐEVINA I POSTROJENJA

kategorije GRAĐEVINA KOJE UKLJUČUJU I POSTROJENJA ZA GOSPODARENJE OTPADOM U SMISLU PLANIRANJA U DOKUMENTIMA prostornog uređenja su:

1.Građevine od državnog značaja:

– centri za gospodarenje otpadom

– spalionica otpada

– odlagalište opasnog otpada

– Prema tome spalionica otpada spada pod građevine od državnog značaja i jedinica lokalne samouprave NE MOŽE i NE SMIJE graditi građevine za obradu otpada i nema potrebe za REFERENDUMOM – zaključuje Curiš.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba