Bedekovčanski HDZ, uz podršku ZDS-a, izrazio nezadovoljstvo činjenicom da je Općina Bedekovčina jedina zagorska JLS koja nije uspjela proći na natječaju za rekonstrukciju i nadogradnju dječjeg vrtića

TRAŽE NEOPOZIVU OSTAVKU NAČELNIKA I NJEGOVOG ZAMJENIKA: “Propustili smo priliku od 7,5 milijuna kuna”

Objavljeno: 11.03.2019. zagorjeinternational

– Propušteno je 7,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava i zbog toga tražimo neopozive ostavke načelnika Darka Bana i njegovog zamjenika Janka Buzjaka – istaknuto je na današnjoj press konferenciji Općinske organizacije bedekovčanskog HDZ-a i Zagorske demokratske stranke, na kojoj je istaknuto nezadovoljstvo i razočaranje činjenicom da Općina Bedekovčina jedina na području Krapinsko – zagorske županije nije osigurala financiranje projekta rekonstrukcije i nadogradnje dječjeg vrtića na natječaju iz Programa ruralnog razvoja.
– Tema današnje press konferencije je rekonstrukcija i nadogradnja Dječjeg vrtića općine Bedekovčina, općine – prijatelja djece, ali ujedno i jedine općine koja na natječaju 2018. godine nije osigurala sredstva za nadogradnju dječjeg vrtića, odnosno, propustila je priliku od 7,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju raspisali su dva natječaja u 2017. i 2018. godini. Time su osigurana sredstva za dvjestotinjak vrtića u Republici Hrvatskoj i to u vrijednosti od jedne milijarde kuna. Što se tiče Krapinsko – zagorske županije, osigurana su sredstva za 17 vrtića, a jedino projekt općine Bedekovčina nije prošao. Postavlja se pitanje zašto? To pitanje ovih dana najčešće postavljaju mještani općine, posebice obitelji čija su djeca na listi čekanja, obitelji koje planiraju djecu, a pogotovo one obitelji koje razmišljaju koji će od roditelja morati dati otkaz kako bi ostao kod kuće s djetetom. Vjerujte, takvih ima mnogo. Smatram da bi Općina trebala pomagati obiteljima u pronalasku rješenja, a pogotovo onda kada im se rješenje nudi na pladnju. Ono što je prijeko potrebno, jest potražiti realno rješenje. Naime, nedavno smo u medijima čitali izjavu načelnika kako će se vrtić financirati iz vlastitih sredstava. Dakle, propušteno je 7,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, u proračunu za 2019. godinu nema sredstava za tu namjenu, pa se postavlja pitanje kako će se to financirati i ključno pitanje, kada – za pet, deset godina? Što to znači za obitelji? To je ključno pitanje i mi zahtijevamo hitno rješenje – istaknula je Barbara Sente, predsjednica Mjesnog odbora Bedekovčina III i HDZ-ova županijska vijećnica.

Tematska sjednica

Kao što je spomenuto, nakon dva natječaja, ugovori o financiranju sklopljeni su za 17 zagorskih dječjih vrtića. Ukupni iznos investicija je više od 124 milijuna kuna, od čega su odobrene potpore u vrijednosti većoj od 110 milijuna kuna. U 2017. godini, potpisani su ugovori za vrtiće u Velikom Trgovišću, Zlatar Bistrici, Konjščini i Donjoj Stubici, a 2018. godine za vrtiće u Gornjoj Stubici, Tuhlju, Maču, Đurmancu, Mihovljanu, Budinščini, Loboru, Klanjcu, Mariji Bistrici, Svetom Križu Začretju, Zlataru, Jesenju i Oroslavju. Prema projektima, ulaganja u svaki od tih vrtića bila su predviđena u iznosima od 2,8 do 9,2 milijuna kuna. Projektom Općine Bedekovčina predviđeno je ulaganje od 10.639.000 kuna, iako je kriterij prihvatljivosti za projekte koji će se financirati bio da je maksimalna vrijednost investicije 9.265.000 kuna.
– Jako nam je žao što Vlada Republike Hrvatske ulaže u Zagorje kao nijedna vlada do sada, pa je 13 općina i gradova do sada uspjelo izvući milijun eura, odnosno, 7,5 milijuna kuna za nadogradnju ili proširenje vrtića, a, nažalost, jedino Općina Bedekovčina nije. Nama projekti prolaze, ne zaustavljaju se u našoj općini, iako je ona najveća općina u Hrvatskom zagorju i treća jedinica lokalne samouprave u Zagorju. Razlog svemu tome je, nažalost, nesposobnost općinskog načelnika Darka Bana i njegovog zamjenika Janka Buzjaka. Pitamo se kako sve ostale općine i gradovi, bez obzira na to koje su stranačke pripadnosti, uspiju izvući novac, a jedino Općina Bedekovčina ne uspijeva? Što se tiče dječjeg vrtića, oni su to predali u ruke po stranačkom ključu, svome SDP-ovom kolegu Mladenu Kešeru, koji je inače predsjednik županijskog SDP-a Koprivničko – križevačke županije i načelnik općine Kalnik. Još su u sve to uključili politiku SDP-a, umjesto da su se fokusirali na kvalitetan projekt da dobijemo taj novac. Pitamo se kako je odabran konzultant koji je radio projektnu dokumentaciju i kako je baš predsjednik županijskog SDP-a i SDP-ov načelnik dobio projekt od gospodina Bana? Kako je odradio projekt za koji mu je plaćeno 250 tisuća kuna? Zašto mu je bilo namijenjeno još 750 tisuća kuna za ovaj projekt? Očito je načelniku Banu i zamjeniku Buzjaku bilo najvažnije kako namjestiti posao i zadovoljiti apetite svojih stranačkih kolega, a ne izgraditi dječji vrtić. Sad su tu njihova prepucavanja, pa neki kažu zeznuo je projektant, ali naš načelnik je inženjer građevine, a njegov zamjenik je predsjednik Upravnog vijeća vrtića. S obzirom na to, čudi nas da nisu mogli uočiti eventualne greške projektanta. Pozivam na moralnu, društvenu i političku odgovornost načelnika Bana i njegovog zamjenika i zbog svih propuštenih prilika koje poput brzog vlaka prolaze kroz Bedekovčinu, jer nije to jedini projekt koji nije uspio, ali je najznačajniji u zadnjih par godina, a oni su na vlasti proteklih šest godina, da ponude neopozive ostavke i predaju dužnost nekome drugome – istaknuo je Marko Ocvirek, HDZ-ov općinski vijećnik, najavivši kako namjerava potaknuti sazivanje tematske sjednice Općinskog vijeća na kojoj bi vijećnici mogli čuti odgovore načelnika i njegovog zamjenika.

Osobni interes

Podršku je HDZ-ovcima pružila i Brigita Rogan, tajnica Zagorske demokratske stranke i općinska vijećnica.
– Političar je osoba koja zastupa interese birača i važno je da drži do svega što je obećao. Služiti građanima je velika obaveza, ali i velika čast. Kada bi općinska vlast imala imalo obraza, zbog časti bi trebala dati trenutnu ostavku. Izvršavati tu obavezu toliko loše i neučinkovito, dovodi žitelje naše općine u situaciju financijskog gubitka. Konkretno, u slučaju vrtića, to znači da je općina propustila 7,5 milijuna kuna. Ako znamo da u Bedekovčini ima nešto više od osam tisuća stanovnika, znači da je svaki mještanin zakinut za oko 900 kuna. To je gubitak za sve građane, bez obzira kojoj strani pripadali, bez obzira imaju li djecu ili ne. U nekoj normalnoj državi, ovakvu bi općinsku vlast ljudi smijenili. Nevjerojatno je kako ova općinska vlast na čelu s načelnikom nema nimalo obraza i sama ne da ostavku. Pitamo se zašto. Vrlo lagan odgovor. Zbog svojih osobnih interesa. Osim fijaska s vrtićem, tu je i fijasko s industrijskom zonom, prostornim planom, zapošljavanjem u Općinu, kupovanjem automobila i niz drugih. Općina na čelu s načelnikom Darkom Banom postaje institucija koja služi samoj sebi i svojim privatnim interesima i zbog naših majki, djece i naše budućnosti moramo smijeniti nesposobnu vlast koja brine samo za svoj interes – zaključila je Rogan. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba