ISPUNIO OBEĆANJE: Župan Čačić obilazi dobrovoljna vatrogasna društva diljem županije

“Dobrovoljno vatrogastvo nositelj je svih značajnijih aktivnosti u društvu, treba napraviti analizu i vidjeti što se može dodatno napraviti od strane Županije”

Objavljeno: 12.02.2019. zagorjeinternational

Varaždinski župan Radimir Čačić sa suradnicima susreo se 18. siječnja s predstavnicima dobrovoljnih vatrogasnih društava iz općine Bednja te gradova Lepoglava i Ivanec, a u petak, 8. veljače, s predstavnicima iz grada Ludbrega te općina Sveti Đurđ i Martijanec. U pratnji župana Čačića, bili su njegov zamjenik Tomislav Paljak, te Renato Podbojec i Martin Hajdinjak, članovi Predsjedništva Vatrogasne zajednice Varaždinske županije.

Razgovarali o problemima

Ovim susretom, župan Čačić je izvršio obećanje koje je dao vatrogascima na svečanoj sjednici povodom 25 godina rada VZ-a Varaždinske županije i na svečanom prijemu za predstavnike dobrovoljnih vatrogasnih društava. Kako bi se osobno uvjerio u rad i funkcioniranje sustava vatrogastva u Varaždinskoj županiji te od najodgovornijih osoba vatrogastva čuo s kojim se problemima operativni vatrogasci svakodnevno susreću, župan će obići sva društva u županiji.
Prilikom posjeta, župana sa suradnicima primili su predsjednici i zapovjednici društava, dužnosnici pojedinih gradova i općina te županijski i općinski vijećnici.
Vatrogasci su župana i njegove suradnike ukratko upoznali s poviješću dobrovoljnih vatrogasnih društava, svojim radom i djelovanjem, strukturom članstva, vozilima i opremom kojom raspolažu, broju intervencija koje obavljaju i njihovoj strukturi, te istaknuli osnovne probleme s kojima se susreću u svojem radu. Razgovaralo se tako o sadašnjem ustroju dobrovoljnog vatrogastva, ali i prijedlogu novog ustroja, načinu financiranja i osiguravanja sredstava za rad i djelovanje, problemu s operativnim članstvom zbog sve većeg odlaska članova na rad u inozemstvo, prijedlogu za određene povlastice za operativne vatrogasce, problemu vlasništva nad vatrogasnim domovima, standardiziranju vatrogasne tehnike, opreme i odjeće, centraliziranom modelu nabave vatrogasne opreme i tehnike, liječničkim pregledima, osiguranju operativnih vatrogasaca, pripremanju EU projekata i mnogim drugim temama.

Pozitivan iskorak

– Dobrovoljno vatrogastvo nositelj je svih značajnijih aktivnosti u društvu. S obzirom na tradiciju dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj, ali i Varaždinskoj županiji, te njegov neupitni značaj, nakon što se obiđu sva dobrovoljna vatrogasna društva u županiji, treba napraviti analizu i vidjeti koliko se u okviru postojećih sredstava i zakonskih ovlasti može dodatno napraviti od strane Županije da se napravi jedan pozitivan iskorak kako bi se postojeći sustav u Varaždinskoj županiji unaprijedio – rekao je župan Čačić.
Najavljeno je i kako će župan Čačić uskoro posjetiti i dobrovoljna vatrogasna društva s područja općine Visoko, Breznica i Breznički Hum.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter