[FOTOGALERIJA] Proslavljen Dan općine Zagorska Sela te 25. obljetnica postojanja Općine u sadašnjem ustroju lokalne samouprave u RH

KSENIJA KRIVEC JURAK: Uz rad na boljoj prometnoj povezanosti, sufinancirat ćemo izgradnju ili kupnju prve nekretnine mladim obiteljima – želimo da žive ovdje

Objavljeno: 26.11.2018. Alen Brodar

Općina Zagorska Sela proslavila je na blagdan sv. Katarine Dan općine te 25. obljetnicu postojanja u sadašnjem ustroju lokalne samouprave. Brojne visoke uzvanike pozdravila je predsjednica Općinskog vijeća, Danijela Maček, a potom riječ predala načelnici Kseniji Krivec Jurak, koja se osvrnula na najbitnije ostvarene projekte, ali i planove za naredno razdoblje.

Kumrovečka pruga

– Uspjeli smo realizirati neke od kapitalnih projekata, to je definitivno sanacija i rekonstrukcija prve Pučke škole u Zagorskim Selima, zatim sanacija dva velika klizišta, rekonstruirali smo kompletnu javnu rasvjetu i zamijenili s LED rasvjetom, a intenzivno se radilo i na prometnoj infrastrukturi diljem općine. Ono što želimo sada u narednom razdoblju, jest rekonstrukcija zadnje preostale zgrade u povijesnoj jezgri, koja će biti za društvenu namjenu, čime bismo taj dio zaokružili. Također, vrlo nam je važna državna cesta DC-229 od Razvora do Zagorskih Sela, a potom od Miljane do Harine Zlake, koja vodi do Sutlanskog jezera, čija se revitalizacija planira za 2020. godinu. Naravno, radit ćemo i dalje intenzivno na obnovi i revitalizaciji Kumrovečke pruge, s obzirom na to da doista nemamo javnog prijevoza, zbog čega su stanovnici naše općine dosta oštećeni – najavila je načelnica Krivec Jurak, posebno istaknuvši pripremu odluke kojom će se sufinancirati izgradnja ili kupnja prve nekretnine za mlade obitelji na području općine.
– Tim skromnim sredstvima, s obzirom na općinske mogućnosti, a voljela bih da su ona puno veća, želimo dati poticaj mladima da ostanu živjeti na području općine Zagorska Sela – zaključila je načelnica.
Okupljene su pozdravili i čestitali Dan općine i dječji načelnik Zagorskih Sela Marko Zgorelec, uime svih načelnika i gradonačelnika, načelnik Kumrovca Robert Šplajt, župan Podčetrtka Peter Misja, saborski zastupnik Marko Vešligaj, predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki te krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji se nadovezao na problematiku javnog prijevoza u Zagorskim Selima.
– Zagorska Sela su ostala bez ikakvog javnog prijevoza. Pokrenuta je ponovno inicijativa da se revitalizira pruga od Savskog Marofa, preko Kumrovca i Podčetrtka do Celja. Nadam se da će ti apeli konačno pasti na plodno tlo. Dvije godine kasnimo i s nastavkom izgradnje državne ceste od Zagorskih Sela do Kumrovca i to sigurno ne doprinosi razvoju. Slovenija uz čitavu granicu ima državnu cestu, a sad su počele inicijative da se cesta, koja je prije nekoliko godina uvrštena u državne ceste kako bi se proširila i modernizirala te stvorila uvjete za razvoj gospodarstva i turizma, ponovno proglasi Županijskom cestom – upozorio je župan Kolar i dodao kako se obratio i Hrvatskim cestama i nadležnom ministarstvu te se nada kako će se to napraviti, osobito zato što se trenutno dodatno razvija prekogranična suradnja kroz više od milijun eura vrijednog projekta FRISCO, kojim se planira sanacija brane na Sutlanskom jezeru.

Turističko naselje uz Sutlansko jezero

– Sljedeće godine idemo u izmjenu prostornog plana u kojem ćemo predvidjeti turističku zonu s manjim turističkim naseljem – kućicama na drvetu, glampingom i šatorima. Rogaška Slatina će na drugoj strani obale imati nove hotele i smještajne kapacitete te vjerujem da je to nešto za što su Zagorska Sela idealna. To su ključne stvari koje moramo napraviti da bi Općina Zagorska Sela dalje nastavila egzistirati – proučio je župan Kolar.
Uručena su i općinska priznanja, pa su tako Priznanja za poseban doprinos povodom 25. godišnjice ponovnog djelovanja Općine Zagorska Sela dobili Nevenka Štvanek, Željko Kodrnja, Josip Kodrnja, Mladen Hohnjec, Ivan Šumak, Kristijan Bezjak i Mirko Maček. Priznanje za aktivnost i rad s djecom i mladima dobili su Maja Preglej i Martin Staroveški, Priznanje za izvrsnost u redovnom akademskom obrazovanju uručeno je Jurju Horvatu, dok je Priznanje za ostvarene rezultate u obavljanju vojne službe dobio Damir Aržek.
U popratnom programu nastupio je Zbor sv. Katarine uz vodstvo Sandre Halužan te klavirsku pratnju Luke Halužana.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba