JOŠ JEDNA REALIZACIJA U SKLOPU PROJEKTA “NEWLIGHT”: Modernija javna rasvjeta, koja će se financirati iz ostvarenih ušteda

U projektu vrijednom 2,6 milijuna kuna, na području Mariji Bistrice zamijenit će se 1361 rasvjetno tijelo

Objavljeno: 22.11.2018. zagorjeinternational

U Mariji Bistrici je u srijedu potpisan Ugovor o energetskom učinku, između Općine Marija Bistrica i tvrtke Omega software d.o.o.. Potpisali su ga načelnik Marije Bistrice Josip Milički i direktor Omega softwarea Goran Mihalić, a radi se o projektu modernizacije javne rasvjete, kojim će se na području općine zamijeniti 1361 rasvjetno tijelo.

Prve dvije u Zagorju

Ovime su Općina Marija Bistrica i Grad Donja Stubica postali prve jedinice lokalne samouprave u Krapinsko-zagorskoj županiji koje će modernizaciju javne rasvjete provesti putem ESCO modela, odnosno financiranjem investicije iz ostvarenih ušteda.
Naime, Općina Marija Bistrica sudjeluje u europskom projektu NEWLIGHT, kojim su bile sufinancirane pripremne aktivnosti modernizacije sustava javne rasvjete sredstvima programa Inteligentna energija za Europu (IEE – Intelligent Energy Europe), koji provodi Europska investicijska banka putem ELENA programa.
Pripremne aktivnosti je za Općinu Marija Bistrica odradila Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), koja je sa svojim stručnim kadrom izvršila provedbu energetskih pregleda, izradu Akcijskog plana i pripremu dokumentacije za javnu nabavu. Inače, obavijest o nadmetanju s pripadajućom Dokumentacijom o nabavi bila je objavljena i na Tenders Electronic Daily (TED), odnosno u Dodatku Službenom listu EU-a, posvećenom europskoj javnoj nabavi.

Ušteda odmah

– Nakon provedenog pregleda i ocjene pristiglih ponuda, odabran je ponuditelj Omega software d.o.o., hrvatska tvrtka koja u vlastitoj proizvodnoj jedinici u Novom Zagrebu proizvodi hrvatski brend profesionalne LED rasvjete LEDA. Vrijednost potpisanog ugovora je 2.649.371,33 kuna (bez PDV-a), a period na koji je potpisan ugovor je 10 godina. Učinci ušteda će se osjetiti odmah po ugradnji novih rasvjetnih tijela, a obveza ponuditelja je osigurati da se troškovi električne energije umanje za više no što je iznos godišnje naknade za modernizaciju, a znatno će se i smanjiti troškovi održavanja. U konačnici, doći će do znatnih ušteda u proračunu Općine – istaknuo je načelnik Milički.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba