Prisustvovao i jedini živući sudionik osnivanja NOO-a Dragutin Gorupić

U Područnoj školi u Gorjakovu obilježena 75. godišnjica osnivanja Narodnooslobodilačkog odbora za kotar Pregrada

Objavljeno: 13.11.2018. zagorjeinternational

U Područnoj školi u Gorjakovu, u organizaciji Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Krapinsko – zagorske županije i Grada Pregrade, obilježena je 75. godišnjica osnivanja Narodnooslobodilačkog odbora za kotar Pregrada, osnovanog 10. studenoga 1943., a ujedno i nekadašnjeg dana općine.

Prisutni uzvanici

Okupljanju su prisustvovali predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista KZŽ Đorđije Popović s delegacijom, Maja Firšt, kao predstavnica antifašista područja Pregrade, Desinića i Huma na Sutli, županijski vijećnici, članovi mjesnih odbora grada Pregrade te jedini živući sudionik osnivanja Narodnooslobodilačkog odbora Dragutin Gorupić. Skup su pozdravili gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, a u ime župana KZŽ prisutnima se obratio županijski vijećnik Zlatko Šorša.

O Odboru

Narodnooslobodilački odbor osnovan je u Područnoj školi Gorjakovo, a članovi su imali zadaću voditi brigu o svim potrebama naroda, slobodi i socijalnoj pravdi. Tijekom Narodnooslobodilačkog rata s područja bivše općine Pregrada stradalo je 269 boraca. Među njima se posebno ističu imena narodnog heroja Josipa Janka Jutriše i jednog od prvih organizatora NOB-a u Zagorju Ede Leskovara. (ib)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba