ZAGORCI, VRIJEME JE DA POKAŽETE VELIKO SRCE: OB Zabok i Udruga “Ponos domovine” krenule u prikupljanje sredstava za nabavu prijeko potrebne medicinske opreme za najmlađe

“PRIJENOSNI INKUBATOR ZA ZAGORJE”: Evo kako se i vi možete uključiti u humanitarnu akciju koja će završiti velikim koncertom u Lisinskom

Objavljeno: 27.09.2018. zagorjeinternational

“Prijenosni inkubator za Zagorje” naziv je humanitarne akcije predstavljene danas u Krapini, a čiji je cilj nabava novog prijenosnog inkubatora za rodilište Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. Humanitarnu akciju provodi Udruga “Ponos Hrvatske”, a traje do 30. studenoga. Svi koji do tada nazovu broj 060/991 – 991, doniraju 6,25 kuna za kupnju prijenosnog inkubatora, a akcija će završiti velikim humanitarnim koncertom u Koncertnoj dvorani “Vatroslava Lisinskog” u Zagrebu, 31. listopada, na kojem su do sada svoj nastup potvrdili Gazde, Ivica Pepelko, Rajko i Barbara Suhodolčan, Radek Brodarec, Gordana Ivanjek – Tušek, Klapa Bistrica, Josipa Lončar…
– Pripremili smo i nagradu za osnovne škole i srednje škole Krapinsko – zagorske županije. Naime, onim osnovnim školama koje će imati najviše humanitarnih poziva, u goste će doći Mladen Kušec i predstaviti knjigu “Priče iz Medvednice“, a dobit će i zahvalnicu. Djecu treba naučiti da s malim doprinosom mogu napraviti jednu veliku stvar. U srednjim školama će pak gosti biti naši vrhunski sportaši. Također, po prvi puta u Hrvatskoj bit će otvorena mogućnost online kupovine radova koje su donirali umjetnici iz Krapinsko – zagorske županije. One se ponuđene na našoj internetskoj stranici, ondje se mogu kupiti, a imamo i online aukciju. Tijekom ovog vikenda ona će biti aktivirana, a uz umjetnine, moći će se kupiti i stvari koje su nam donirale neke poznate osobe iz javnog života – rekao je predsjednik Udruge “Ponos domovine“ Žarko Delač.

Star 25 godina

Suradnju s tom udrugom uspostavio je Rajko Fureš, poznati zagorski ginekolog i djelatnik OB Zabok.
– Udruga djeluje devet godina i vrlo je često bila u Zagorju, osobito vezano uz projekt “Ponos domovine“, s obzirom na to da je Srednja škola Pregrada bila pobjednik tog natjecanja dva puta zaredom. Zagorje smo izabrali zato što sam ja rođeni Varaždinec i živio sam u Budinščini, a dr. Rajko Fureš pomogao je jednom članu naše Udruge. Razgovarali smo da bi za naše male Zagorce bilo dobro da im se omogući prijenosni inkubator. Otvoreni su humanitarni telefoni, središnji događaj je humanitarni koncert i mi se nadamo da ćemo u prosincu ili početkom sljedeće godine ravnatelju bolnice uručiti prijenosni inkubator s opremom – istaknuo je Delač.
Akcija je posebno obradovala ravnatelja OB Zabok Tihomira Vančinu.
– Moram reći da je naša rađaona stara već deset godina, a o prijenosnom inkubatoru koji je star 25 godina da i ne govorim. Stoga moram biti sretan i zadovoljan što je pokrenuta ova akcija, i zahvalan što ćemo dobiti novi prijenosni inkubator, koji će zasigurno doprinijeti boljoj zdravstvenoj zaštiti naše djece. Prošle godine u ovom postojećem prijenosnom inkubatoru u prvih devet mjeseci transportirali smo 26-ero djece, a ove godine, do danas, 30-ero djece. Inače, prošle smo godine imali 638 poroda u prvih devet mjeseci, a ove ih je godine bilo 50-ak više, odnosno, 675, što nas posebno raduje – istaknuo je ravnatelj Vančina.
Akciju je poduprla i Krapinsko – zagorska županija.
– 060/991 – 991 broj je telefona koji pozivam sve stanovnike Krapinsko – zagorske županije da okrenu barem jednom u sljedećih mjesec – dva i tako se uključe u ovu hvalevrijednu akciju. Samo ove godine u našu Opću bolnicu Zabok instalirana je medicinska oprema u vrijednosti 15,3 milijuna kuna, no, koliko god novca uložili, nikada neće biti dovoljno za sve. Ovaj prijenosni inkubator pomoći će u transportu djece kojima njihovo stanje ne dopušta da ostanu u zabočkoj bolnici. Što se tiče koncerta, karte će se prodavati po cijeni od 30 kuna i 50 kuna, očekujem da Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog bude ispunjena do posljednjeg mjesta jer Zagorci uvijek znaju prepoznati trenutak kada treba uskočiti i nekome pomoći, i uvijek su znali pokazati veliko srce – rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

300 – 500 tisuća

Rajko Fureš je zahvalio Krapinsko – zagorskoj županiji i Udruzi “Ponos domovine.
– Zahvaljujem našem županu Željku Kolaru, kao i Udruzi “Ponos domovine”, koja nas je poduprla i koja nam pomaže, jer ovo je veliki projekt. Cilj nam je osigurati najbolje uvjete za naše najmlađe, s obzirom na to da smo mi prva “Županija – prijatelj djece”, s čime se moramo ponositi. Nadamo se da će se prikupiti što više novca, da bismo mogli nabaviti i drugu prijeko potrebnu opremu za našu novorođenčad, rodilje i trudnice – rekao je Fureš.
Cijena prijenosnog inkubatora je između 300 i 500 tisuća kuna, ovisno o tome kupuje li se onaj s aspiratorom ili bez.
– Nadam se da ćemo skupiti dovoljno novca da kupimo onaj s aspiratorom jer imamo samo jednog takvog – rekao je ravnatelj Vančina, a župan Kolar je obećao da će, ukoliko se dogodi da se ne skupi dovoljno novca, osatak pokriti Krapinsko – zagorska županija. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba