Ovogodišnja zagorska predstavnica na Izboru najuzornije seoske žene dolazi iz Lobora

MATEJA LESIČAR JE ŽENA ZA PET: Magistra ekonomije i najmlađa hrvatska samouka licitarka sa suprugom obrađuje dva hektara vinograda

Objavljeno: 18.09.2018. zagorjeinternational

Mateja Lesičar iz Lobora najmlađa je samouka licitarka u Hrvatskoj, a ujedno i ovogodišnja predstavnica Krapinsko – zagorske županije na Izboru najuzornije seoske žene. Ovaj izbor organizira Udruga “Uzorne hrvatske seoske žene”, koja se zalaže za promicanje vrijednosti i važnosti seoskih žena, s ciljem podizanja kvalitete življenja na selu, očuvanja obitelji i kulturne baštine, a sve to povodom Svjetskog dana seoske žene, koji se obilježava 15. listopada.
Inače, Mateja Lesičar je magistra ekonomije i nositeljica licitarskog obrta. Posjeduje markicu, odnosno, naziv obrta s tradicijom i njeno je ime upisano u maleni broj takvih obrta. Udana je i majka dvoje djece, a sa suprugom obrađuje dva hektara vinograda raznih sorti. Uz izradu licitara, izvezuje razne mustre na stolnjacima od kukuruznog platna te se bavi zlatovezom. Između ostaloga, tom je tehnikom ukrasila misnicu ovogodišnjeg loborskog mladomisnika, vlč. Matije Novačkog. Za svoje je proizvode nagrađena nizom medalja i pohvala.
Izbor najuzornije seoske žene održat će se 21. listopada u Zagrebu. (ib)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba