Ministar uprave Lovro Kuščević u svojstvu političkog tajnika HDZ-a u Krapini održao sastanak sa županijskim vodstvom stranke te stranačkim gradonačelnicima, načelnicima i vijećnicima

DANAS ODOBRENO JOŠ 4 MILIJUNA KUNA ZA ZAGORSKE VRTIĆE: “Investicije od 1,5 milijarde kuna u ovoj županiji dokaz su želje Vlade RH za ravnomjernim razvojem Hrvatske”

Objavljeno: 27.06.2018. Alen Brodar

Ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević posjetio je Krapinu, gdje je u prostorima Županijske organizacije HDZ-a, s predsjednikom zagorskog HDZ-a Žarkom Tušekom i stranačkim gradonačelnicima i načelnicima te županijskim, gradskim i općinskim vijećnicima iz redova HDZ-a razgovarao o potrebama stranke na razini općinskih i gradskih organizacija, a samim time i na županijskoj razini.

– Zajednički analiziramo političku scenu Krapinsko – zagorske županije, perspektive HDZ-a, sve ono što je pred nama, pripreme za izbore koji u narednom periodu dolaze. Vrlo konkretno razgovaramo i o politici Vlade RH prema jedinicama lokalne i područne samouprave, u smislu daljnjeg poboljšanja komunikacije, pospješivanja svih projekata bitnih za razvoj zagorskih općina i gradova te projekata koje rade naši gradonačelnici i načelnici. Pritom se apostrofiraju najveći i najvažniji projekti, kojih je sada na području KZŽ u vrijednosti od 1,5 milijardi kuna i koji su dokaz da Vlada RH podržava program s kojim smo izašli pred naše građane i da se ono što je najvažnije u velikoj mjeri realizira. Naravno, postoje i neki novi izazovi, o čemu smo obavijestili našeg političkog tajnika i spremamo se za sve ono lijepo što je pred nama – rekao je novinarima predsjednik zagorske organizacije HDZ-a Žarko Tušek.

Mnogo izazova

– Zahvaljujem domaćinu na organizaciji jednog takvog sastanka. HDZ ima dobre temelje za nastavak dobrog rada u ovoj županiji, koja je vrlo razvijena, s jakim poduzetništvom i obrtništvom. Međutim, ima i puno izazova. Vlada u ovom trenutku investira preko 1,5 milijardi kuna u ovu županiju, a i danas je na sjednici Vlade RH donesena odluka, kojom će se financirati desetak zagorskih vrtića, u iznosu od preko četiri milijuna kuna. Razgovaramo i o radu stranke na terenu, nastojimo uspostaviti bolju komunikaciju između baze i predsjedništva stranke te dobru koordinaciju između svih gradonačelnika, načelnika i Vlade RH – objasnio je Kuščević, osvrnuvši se, potaknut novinarskim pitanjima, i na reforme vezane za njegovo Ministarstvo uprave.

– Ministarstvo provodi trenutno 15-ak projekata, od kojih je veliki dio fokusiran upravo na jedinice lokalne i regionalne samouprave. Vladi RH je jasno da je Hrvatska jaka onoliko koliko je jako i najmanje selo, mjesto, općina ili grad, a ne četiri regionalna centra. I upravo zato nastojimo razvijati regionalnu politiku, politiku ravnomjernog razvoja, kako bi svaki naš građanin, poduzetnik i obrtnik imao koliko je god moguće jednake uvjete za život, rad i razvijanje svog poduzetničkog pothvata. Samo u projekt digitalizacije ćemo unutar tri godine investirati preko 500 milijuna kuna, a sve kako bi se poslovni procesi koje javna uprava provodi bili brži, transparentniji i znatno jeftiniji za naše građane – objasnio je Kuščević, najavivši i skore izmjene Zakone o lokalnim izborima, gdje će se nastojati uvesti preferencijalno glasovanje na lokalnoj i regionalnoj razini, kao još jedan alat građana, koji bi tako imali još veći utjecaj na odabir svojih favorita u predstavnička tijela.

Prije sastanka u prostorijama stranke, ministar Kuščević održao je sastanak i s krapinskim gradonačelnikom Zoranom Gregurovićem u prostorijama Grada Krapine.

Novi natječaji

– Upoznali smo ministra sa svime što je odrađeno u Krapini u proteklih pet godina, a što u vrijeme ove Vlade i koliko smo više projekata u ovom periodu uspjeli pokrenuti. Iznio sam i određene potrebe koje u Krapini imamo, jer iako smo županijsko središte, jedno smo od najmanjih, ako ne i najmanje u RH te spadamo u prijelazni oblik između ruralnog i nekog većeg, urbanijeg područja i naravno da su naši fiskalni kapaciteti premali da bismo mogli pokriti sve potrebe naših građana. Ne radi se tu samo o Gradu Krapini, nego i o susjednim općinama koje prema nama gravitiraju. Upoznali smo ministra i s onim što smo prijavili, što pripremamo. Moram istaknuti da ćemo proširiti kapacitete gradskog vrtića, temeljem današnje odluke Vlade RH, a poslali smo još nekoliko prijavnica za projekte koje imamo u pripremi. Ono što me svakako veseli je što je ministar najavio nove natječaje, ne samo kroz nacionalna sredstva, već i kroz fondove, gdje ćemo moći aplicirati – zaključio je Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba