POČINJE PROVEDBA PROJEKTA “ENTER”, VRIJEDNOG GOTOVO DVA MILIJUNA KUNA

POTICANJE ZAPOŠLJAVANJA: Nove mogućnosti prekvalifikacije, potpore za samozapošljavanje i promocija deficitarnih zanimanja

Objavljeno: 11.06.2018. zagorjeinternational

U Maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta Krapina održana je uvodna konferencija projekta “Entrepreneurship for Employment – ENTER”. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.“, Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III. Ukupna vrijednost je 1.987.374,25 kuna te se sufinancira u stopostotnom iznosu iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Projektom se planira realizirati niz aktivnosti usmjerenih na nezaposlene osobe i pokretanje poslovanja.

Tri seta aktivnosti

– Prvi set aktivnosti odnosi se na rad s nezaposlenim osobama, jačanje njihovih kapaciteta i vještina na području pokretanja poslovanja, zapošljivosti i samozapošljavanja, kroz malo inovativniji pristup. Drugi set aktivnosti odnosi se na poticanje samozapošljavanja, a namijenjen je isključivo poduzetnicima početnicima, uz koji su osigurana sredstva od 700 tisuća kuna za program potpora za samozapošljavanje, čiji će nositelj biti Krapinsko – zagorska županija. Poduzetnici početnici moći će dobiti sredstva u iznosu do 70 tisuća kuna za nabavu opreme, zapošljavanje i ostale operativne troškove. Treći set aktivnosti odnosi se na jačanje partnerstva za zapošljavanje Krapinsko – zagorske županije, gdje imamo osmišljen niz radionica, koje bi trebale doprinijeti jačanju strukture partnerstva. Zatim je tu niz aktivnosti koje se odnose na deficitarna zanimanja, da bismo smanjili jaz između obrazovnih programa i potreba na tržištu rada, a izradit će se i strategija za razvoj ljudskih potencijala za novi financijski period do 2027. godine – rekla je na uvodnoj konferenciji Karolina Barilar, privremena ravnateljica Zagorske razvojne agencije, koja je nositelj projekta.

Partneri na projektu su Krapinsko – zagorska županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Krapina, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina i Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije.

Smanjenje nezaposlenosti

– Trenutno imamo relativno nisu nezaposlenost, na području Krapinsko – zagorske županije su krajem svibnja bile 2653 nezaposlene osobe, što je veliko smanjenje, ako se prisjetimo da smo još 2014. godine, u veljači, imali visokih 9003 nezaposlene osobe. Smanjenje se događa na području cijele Republike Hrvatske, gdje je krajem svibnja nezaposlenost pala ispod 140 tisuća nezaposlenih osoba, što je zapravo najniža nezaposlenost u Republici Hrvatskoj od njenog osamostaljenja. Sveukupno, projekte Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja, kao što je ovaj naš projekt “Enter”, financirat ćemo s više od 120 milijuna kuna – istaknuo je v.d. predstojnika HZZ-a Područnog ureda Krapina Goran Vukmanić.

Na predstavljanju projekta bila je i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.
– Projekt “Enter” nastavak je aktivnosti koje provodimo već niz godina, vezano uz povezivanje tržišta rada i obrazovanja, a oslanja se na strategiju razvoja ljudskih potencijala Krapinsko – zagorske županije, koja ima tri cilja: obrazovanje mladih ljudi u skladu s potrebama tržišta rada, razvoj ljudskih potencijala kroz poboljšanje uvjeta u našim obrazovnim institucijama i stvaranje uvjeta i novih prilika za samozapošljavanje. Stoga mogu reći da je projekt strateški važan – zaključila je Petek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba