SVEČANO PREDSTAVLJANJE ODRŽANO KRAJ SPOMENIKA LIJEPOJ NAŠOJ

POVODOM PETE OBLJETNICE ULASKA HRVATSKE U EU: Spomenik himni u Zelenjaku dobio svoj srebrnjak

Objavljeno: 11.05.2018. zagorjeinternational

U Kumrovcu je održana promocija srebrnjaka posvećenog spomeniku hrvatskoj himni u Zelenjaku, kojeg je izdala tvrtka Elementum d.o.o., povodom pete obljetnice ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju. Svečanost je započela u prostorijama Općine Kumrovec, a srebrnjak je predstavio direktor Elementuma Dominik Crkvenčić.
Rekao je kako je prva serija srebrnjaka izdana u nakladi od tisuću komada. Srebrnjak je mase 15 grama, promjera 37 milimetara, čistoće 999/1000 i oznake godine 2013., kada je Hrvatska ušla u Europsku uniju. Prednju stranu, avers, krase reljefna karta Republike Hrvatske, godina 2013, 28 zvjezdica te uz gornji rub natpis “Hrvatska”, a uz donji rub natpis “Europa”. Stražnju stranu, revers, krase spomenik himni i njen prvi stih na sredini. Uz gornji rub se nalazi natpis “Spomenik himni 1935”, a uz donji rub natpis “Hrvatska himna 1835”, iznad kojeg se nalaze oznake mase, kemijskog elementa i čistoće srebra. Cijena srebrnjaka je između 249 i 329 kuna.

“Zadovoljstvo i privilegija”

Nakon svečanosti u Kumrovcu, uzvanici su se uputili u Zelenjak, do spomenika hrvatskoj himni.
– Veliko je zadovoljstvo i privilegija što živimo u županiji u kojoj je spomenik hrvatskoj himni. Sve države u svijetu imaju tri simbola, zastavu, grb i himnu, a mi imamo i spomenik himni. S druge strane, naravno da ćemo mi otkupiti prvih sto srebrnjaka, koje ćemo imati u svrhu diplomatskih i turističkih poklona, nosit ćemo ih onamo gdje predstavljamo Krapinsko – zagorsku županiju – rekao je župan Željko Kolar, dodavši kako će Županija otkupiti prvih 100 srebrnjaka, od kojih će po jednog pokloniti predsjednici RH Kolindi Grabar – Kitarović, predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću.

Inspiracija Mihanoviću

Načelnik Kumrovca Robert Šplajt istaknuo je kako je ponosan što je upravo njegov kumrovečki kraj bio inspiracija Antunu Mihanoviću za pisanje “Lijepe naše domovine”.
Predstavljanju srebrnjaka nazočili su i počasni konzul Republike Hrvatske u Mariboru Šime Ivanjko i HNS-ova saborska zastupnica Marija Puh.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba