Priroda je već prvih dana sezone obrane od tuče pokazala svoje zube, a potpredsjednik URAH-a Josip Salatko tvrdi da smo za tuču “nikad nespremniji”

APEL RAKETARA ŽUPANIJSKOJ VLASTI: Provjerite koliko je novca koji je Županija uplatila za obranu od tuče, stvarno otišlo za Zagorje

Objavljeno: 05.05.2018. zagorjeinternational

Nakon prošlogodišnjeg ukidanja lansirne postaje u Gori Veterničkoj, sada je bez raketa ostala i lansirna postaja Trški Vrh, dok su preostale lansirne postaje dobile po svega šest raketa

S početkom svibnja počela je nova sezona obrane od tuče, a zagorski su raketari, tvrdi potpredsjednik Udruge raketara Hrvatske Josip Salatko, nespremniji nego ikad.

Naime, nakon što je od prošle godine ukinuta lansirna postaja 12 u Gori Veterničkoj, kojom je upravljala predsjednica URAH-a Danica Habulin, što je iz Radarskog centra Sljeme (Puntijarka) pravdano nužnim preseljenjem opreme u Jablanovec u Zagrebačkoj županiji, od ove je sezone i postaja na Trškom Vrhu iznad Krapine postala generatorska, dakle, nije više lansirna i nema čime pucati, već ima samo generator.

Krapina nezaštićena

– U Jesenju vam je još od prije samo generator, znači Krapina, koja je bila pogođena nevremenom i sugradicom (kiša miješana sitnom tučom op.a.) već u srijedu, praktično je ostala nezaštićena. Druge obližnje lansirne postaje opremljene su dalekometnim raketama, koje pak su se pokazale nedovoljno učinkovitima – objasnio je Salatko.

Uz to je, kaže, svaka lansirna postaja ostala na svega šest protugradnih raketa, što je dovoljno za tek jedno punjenje.

A već je 2. svibnja priroda pokazala svoju ćud i snažno je nevrijeme prouzročilo probleme diljem Krapinsko – zagorske županije. Isto se ponovilo dva dana kasnije. A sezona je tek počela. Prošle je godine Zagorje tuča pogađala nekoliko puta, svaki put s ozbiljnim i teškim posljedicama za poljoprivrednike, ali i za vlasnike automobila. Pomoć oslabljenih raketara tada jednostavno nije bila dostatna, a od ove su sezone “još slabiji”.
– O svemu tome obaviješteni su župan Kolar i dožupan Ferek – Jambrek, kod kojeg smo bili na razgovoru nekoliko puta. Moram reći da Krapinsko – zagorska županija redovito uplaćuje sredstva za obranu od tuče, čak su i povećana, na čemu se zahvaljujemo, međutim, taj se novac raspoređuje i na druge, na samo na Zagorje. Prošle je godine tako na kraju sezone sa svake lansirne postaje odvezeno po devet raketa u centralno skladište u Varaždinu, što je jedno i pol punjenje.

Kupite rakete sami

Revoltirani smo strašno, jer kad se puca, ispuca se odmah po šest komada. Ovim putem molimo gospodina župana Kolara, dožupana Ferek – Jambreka i dožupanicu Jasnu Petek, kojima se zahvaljujemo jer su nam puno pomogli, da se raspitaju i neka provjere koliko je novca koji je za obranu od tuče uplaćen iz Krapinsko – zagorske županije, uloženo u Zagorje. Kupite za taj novac sami rakete od DHMZ-a i dajte ih zagorskim raketarima, uvjeravam vas, Zagorje će biti sigurno od tuče i Zagorci će moći mirno spavati – apelirao je na županijsku vlast Salatko.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba