POVODOM SVJETSKOG DANA PLANETA ZEMLJE, ZABOČKA TVRTKA, KOJA SE ISTIČE EKOLOŠKIM DJELOVANJEM, OTVORILA SVOJA VRATA UČENICIMA OŠ K. Š. GJALSKOG

Na primjeru “Regeneracije”, osnovnoškolci učili kako se otpad pretvara u proizvod, a predstavljena su im i dva važna projekta – reGARDEN i ušteda vode

Objavljeno: 29.04.2018. zagorjeinternational

Povodom Dana planeta Zemlje, koji se obilježava 22. travnja, zabočka “Regeneracija” odlučila je 23. i 24. travnja svoja vrata otvoriti učenicima trećih i četvrtih razreda zabočke Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog te ih upoznati s proizvodnim procesom u kojem se otpadni tekstil pretvara u gotov proizvod. Osim toga, učenicima je predstavljen zajednički projekt Regeneracije i Grada Zaboka – reGARDEN, urbani vrt koji se planira urediti na zapuštenom zemljištu kod “Regeneracije”, a koji predstavlja uvođenje novih urbanih sadržaja te povezivanja ekologije i kulture. Urbani vrt su prisutnima predstavili direktor Anđelko Švaljek “Regeneracije” i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek te njegova zamjenica Valentina Đurek, koja predsjeda gradskim Odborom za ekologiju, čiji je član i “Regeneracija”.

Razmišljati globalno

– Tema gospodarenja otpadom i njegovo odvojeno prikupljanje jedna je od čestih tema u društvenom prostoru, a s vremenom će postajati i sve bitnija. Zato smatramo važnim te osjećamo određenu dozu odgovornosti na neki način educirati najmlađe, senzibilizirati ih i potaknuti da o okolišu razmišljaju ne samo lokalno, već i globalno, te im pokazati na koji način tvrtka “Regeneracija” djeluje ekološki i doprinosi očuvanju okoliša. Uz ekonomsku održivost kao svoj primarni cilj, “Regeneracija” svoje poslovanje temelji na načelima društvene odgovornosti, što podrazumijeva i odgovorno ponašanje prema zajednici u kojoj poslujemo te prema okolišu i lokalno i globalno. Iako je problematika nekih drugih vrsta otpada znatno prisutnija kada se ističu problemi vezani uz gospodarenje otpadom, zanimljivo je skrenuti pažnju i na tekstilni otpad koji ima niz negativnih utjecaja na okoliš – poručio je direktor Anđelko Švaljek.
“Regeneracija” godišnje prikupi i reciklira oko šest tisuća tona otpadnog tekstila koji zatim pretvara u sirovinu za proizvodnju netkanih tekstila kao gotovih proizvoda, a oni svoju namjenu pronalaze u zaštiti i izolacijama u građevinarstvu, autoindustriji, industriji namještaja te mnogim drugima.
Učenici su prilikom posjeta upoznati i s projektom uštede vode koju tvrtka koristi u proizvodnom procesu, a koji je u jednom dijelu već i realiziran. Radi se o ideji prikupljanja oborinskih voda – kišnice te njeno korištenje u određenim fazama procesa bojanja vunenog prediva te o već realiziranom zatvorenom sustavu korištenja tehnološke vode za potrebe grijanja i hlađenja u dijelu procesa izrade netkanih tekstila, čime je “Regeneracija” znatno smanjila potrošnju tog resursa.

Industrijski u kreativan

Direktor Anđelko Švaljek naglasio je kako se do sada Dan planeta Zemlje obilježavao tematskom izložbom u reGALERIJI, a ove je godine odlučeno da će se predstaviti projekt reGARDEN, koji je definiran prošle godine, a u suradnji s Gradom, njegova realizacija započela je prošle jeseni.
– Želja nam je da damo doprinos naporima koje poduzima gradska uprava, po mom mišljenju vrlo uspješno, u transformaciji Zaboka iz bivšeg industrijskog u kreativan, moderan grad postindustrijske ere. Našu ulogu u tom procesu vidimo kroz nuđenje lokalnih inicijativa tipa reGARDEN i reGALERIJA te postupnoj transformaciji svojih poslovnih aktivnosti, u smjeru jačanja proizvodnje tepiha i zauzimanja dominantne pozicije na tržištu opremanja interijera. Vjerujem da ćemo time pridonijeti jačanju percepcije Zaboka, kao grada kreativnih pojedinaca, aktivnosti te respektabilne kreativne industrije – rekao je Švaljek, koji je tom prilikom uručio ravnatelju škole Tomislavu Polanoviću knjige za knjižnicu zabočke Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog. Donacija je to M.E.P. Hrvatskog centra poslovne knjige i Poslovne inicijative “Dobra Hrvatska”, čiji je “Regeneracija” član već nekoliko godina, a kroz koju se organiziranim i zajedničkim djelovanjem hrvatskih poslovnih subjekata doprinosi bržem i širem razvoju društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba