ZA PRSTE POLIZATI: U OROSLAVJU ODRŽANO TRADICIONALNO NATJECANJE U PRIPREMI AUTOHTONIH SLASTICA PREMA RECEPTIMA BAKA I PRABAKA

Pobjednica 12. “Babičinih kolača” je Mirica Sinković (72) iz Donje Stubice – evo kojom je slasticom osvojila stručnu komisiju

Objavljeno: 07.04.2018. zagorjeinternational

Mirica Sinković (72) iz Donje Stubice pobjednica je 12. manifestacije “Babičini kolači”, održanoj na središnjem gradskom trgu u Oroslavju. Sa svojim je uskrsnim medenjacima “Ana” pobijedila oštru konkurenciju u kojoj je ove godine bilo 38 zagorskih baka, a ocjenjivala ih je komisija koju su činili vrsni gastronomski znalci: Branko Čukelj, direktor hrane i pića u hotelu Sheraton, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala “Oblizeki” i Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje.
– Ovo mi je prva pobjeda. Pripremu ovih slastica naučila sam uz mamu, baku, iako moram priznati da sam usavršila svoje vještine i sada radim na jedan moderniji način. Uživam u tome. Kada radim za nekoga koga volim, u mojim je kolačima sve rečeno – oni su puni ljubavi za moje najdraže. Sretna sam što imam na koga prenijeti svoje znanje i vještine, imam dvije unuke i susjede koje su posebno danas bile uzbuđene, a pomogle su mi i u dekoriranju mog izložbenog prostora, cvijećem i drugim ukrasima. Sretna sam kada se djeca okupljaju oko mene i kada radim nešto lijepo za njih – otkrila nam je pobjednica.
Drugo je mjesto pripalo Biserki Stepan, također iz Donje Stubice, koja se natjecala s tortom od graha, a treće Ani Hrčić iz Oroslavja, koja je napravila starinsku tortu. Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, bake se natječu i za priznanje za vizualni dojam, pod nazivom “izvorno zagorsko”. U ovoj kategoriji boduje se opći dojam – koliko su se natjecateljice svojom odjećom i dekoracijom svog izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji, o čemu su, uz Senku Jurinu, folkloristkinju iz Zaboka, odlučivale Tatjana Brlek, voditeljica Muzeja “Staro selo” Kumrovec i Danica Pelko, profesorica filozofije i povijesti iz Donje Stubice. Priznanje “izvorno zagorsko” dobila je Božica Lacković iz Oroslavja.

U Dvorcu Oršić

Inače, manifestaciju organiziraju Krapinsko – zagorska županija i Turistička zajednica KZŽ, a radi se o natjecanju zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima koje su naslijedile od svojih majki, baka i prabaka. To je jedinstvena manifestacija Krapinsko – zagorske županije, koja promiče vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja. Za pobjedničku lentu natječu se bake iz svih dijelova županije, a osvaja je ona čiji kolač dobije najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i izgled kolača te za domišljatost u prezentaciji.
Prema pravilima, pobjednica dovodi natjecanje iduće godine u svoj kraj, tako da se “Babičini kolači” svake godine održavaju u drugom dijelu Zagorja, no sljedeće godine, “Babičini kolači” će se održati u Dvorcu Oršić, a razlog tome je što će se manifestacija organizirati uz financijsku potporu EU-a, kroz projekt “Uživam tradiciju”, koji se provodi u okviru programa Interreg V-A Slovenija – Hrvatska 2014 – 2020, a uvjet je da se manifestacija organizira na lokalitetu kulturne baštine.
– Sve naše manifestacije pokušavamo financirati iz Europskih fondova, pa će se tako sljedeći “Babičini kolači” održati u Dvorcu Oršić, a “Štruklijada” u sklopu istog projekta u Muzeju “Staro selo” Kumrovec. Naravno, iz EU fondova dobivamo 85 posto sredstava, no, mi svoj fond za pojedinu manifestaciju nećemo zbog toga smanjiti, nego ćemo ih podići na još jednu višu razinu. Što se tiče ove manifestacije, mislim da je njezina najveća vrijednost to što svake godine tiskamo knjigu recepata slastica koje su pripremljene u sklopu natjecanja, a važno je i to da smo zahvaljujući manifestaciji dio tih slastica vratili u ponudu ugostiteljskih objekata. Naravno, nije beznačajno da na jednom mjestu okupljamo naše babice, a vidite da su uz njih uvijek i unuke, što znači da će ta će se nastaviti razvijati tradicija na području Krapinsko – zagorske županije – rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Očuvanje identiteta

Prisutne su prilikom otvorenja manifestacije pozdravili oroslavski gradonačelnik Emil Gredičak i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić.

– Ove naše bakice su kao na izboru za pjesmu Eurovizije, dakle, manifestacija dolazi u općinu ili grad iz koje je pobjednica, tako da smo zapravo prošli cijelu županiju. Zahvaljujem svima što održavaju ovu tradiciju i želim svima da se lijepo provedu u ovom našem Zagorju, koje je uistinu “Bajka na dlanu” – istaknuo je Hajdaš Dončić.
Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek rekla je kako su “Babičini kolači” manifestacija kojom se prije svega njeguje ljubav prema tradiciji i prema povijesti.

– Bez obzira na sve suvremeno trendove, moramo čuvati našu tradiciju, jer samo tako čuvamo svoj identitet. I upravo s tom mišlju, slijedimo suvremeno, ali čuvajmo tradiciju, želim vam ugodan i slastan dan ovdje u Oroslavju – zaključila je Petek.
Manifestacija je pokrenuta prije 12 godina, kada je na čelu Županije bila Vlasta Hubicki, danas predsjednica Županijske skupštine.

– Radujem se starinskim receptima, radujem se da je manifestacija zaživjela, da vjerojatno ovdje ima i dosta hotelijera koji će možda tražiti recepte. Svim bakama čestitam na sudjelovanju i znate što? Čini se da je ova manifestacija bila jedan od najboljih poteza u vremenu kad sam bila županica – istaknula je Hubicki.
Uz natjecateljice, na manifestaciji se sa svojim slasticama i tradicijskim proizvodima redovito predstavljaju i gosti iz svih krajeva Lijepe Naše, a ove godine to su bili Udruga Solinjana iz Solina, zatim Udruga “Maska” iz Baranje te Udruga “Magda i Luisa” iz Varaždinske županije. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba