U KRAPINI I ZLATARU OBILJEŽEN 11. DAN MIMOZA

“U Hrvatskoj svaki dan jedna žena oboli od raka vrata maternice, a svaki treći dan jedna žena umre”

Objavljeno: 27.01.2018. Jelena Jazbec

U Zlataru i Krapini jučer je obilježen 11. Dan mimoza, odnosno, Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, kao i 12. Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice, koji se obilježava od 28. siječnja do 3. veljače. U sklopu akcije, koju su organizirale patronažne sestre Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije i djelatnici Zavoda za javno zdravstvo KZŽ, na ulazu u Dom zdravlja u Krapini i Zlataru bio je postavljen štand na kojem su se dijelili promotivni materijali, kao podsjetnik na potrebu oportunističkog probira, odnosno, ginekoloških pregleda i važnosti cijepljenja protiv HPV-a, budući da je rak vrata maternice jedan od rijetkih vrsta raka za koji se zna uzročnik – to je HPV, a HPV infekcija može se spriječiti cijepljenjem.

Dobrovoljni kalendar

– Cijepljenje je uvršteno u nacionalni program cijepljenja koji izdaje ministar svake godine. Cijepljenje protiv HPV-a još nije u obaveznom kalendaru, nego u dobrovoljnom, znači, mogu se dobrovoljno cijepiti djeca u osmom razredu osnovne škole. Preporučljivo je da se cijepe dječaci i djevojčice jer cijepljenjem djevojčice sprječavaju infekciju i jednog dana razvoj raka vrata maternice, a dječaci sprječavaju infekciju i to da budu prenosioci HPV virusa, odnosno, da jednog dana svojim partnericama prenesu taj virus – rekla nam je dr. Bojana Mahmutović, specijalizantica epidemiologije.


U Hrvatskoj svaki dan jedna žena oboli od raka vrata maternice, a svaki treći dan jedna žena umre.
Najugroženije su žene između 45 i 55 godina, međutim, ta granica se spušta sve više, pa obolijeva sve više mladih žena. Zbog toga se preporučuje cijepljenje, s obzirom na to da se rak vrata maternice liječi tako što se ili dio maternice izvadi ili, ako je uznapredovao, mora se izvaditi cijela maternica.

Reproduktivna dob

– Kako se granica sve više spušta u reproduktivnu dob, žena, ako joj se izvadi maternica, više ne može imati djece, pa je i to isto jedan od razloga za cijepljenje protiv HPV-a. Rizičnom skupinom zapravo smatramo žene od 25 do 65 godina te je to ciljna skupina na koju se treba utjecati da redovito obavlja ginekološke preglede – ističe dr. Mahmutović, dodajući kako postoje tri stvari koje su bitne za smanjenje učestalosti raka vrata maternice: probir, odnosno, Papa – test i redoviti godišnji pregledi, cijepljenje te edukacija.

 

– Oportunistički probir znači da je na ženama da znaju da moraju otići jednom godišnje na pregled kod ginekologa. Trenutno je u fazi izrada pilot projekta koji će uskoro ići u realizaciju, a radi se o nacionalnom programu prevencije raka vrata maternice – ističe dr. Mahmutović.
Dan mimoza u Zaboku će se obilježiti u ponedjeljak između 9 i 10.30 sati.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba