PO PRVI PUTA VINCEKOVO OBILJEŽENO I U KRAPINI

U dvorištu Gajeve rodne kuće, blagoslovljen i obrezan najstariji zagorski trs

Objavljeno: 23.01.2018. JJ

Na spomendan sv. Vinka, u dvorištu rodne kuće Ljudevita Gaja u Krapini, u organizaciji Humorističnog društva “Zvonec”, održano je prvo prigodno obilježavanje tog dana, koji označava početak nove vinogradarske godine.

Krapinski ljekarnik

Naime, na brajdi u dvorištu kuće Ljudevita Gaja nalazi se jedna od najstarijih sorata vinove loze u svijetu, stara krapinska belina, stoga su se građani Krapine prilikom obilježavanja Vincekova prisjetili Ivana, Ljudevitova oca, koji je bio krapinski ljekarnik. On je među ondašnjim Krapinčanima bio poznat po svojem čaju ili “tehu”, kako se to nekad govorilo, pa je i ovom prilikom u ponudi bio čaj koji je pripremilo Ugostiteljstvo “Šiša”, po recepturi koju je obnovila Srednja škola Krapina.
O Gajevom trsu govorio je enolog Ivica Hršak. Uz blagoslov župnika, vlč. Tomice Šestaka, trs je obrezao krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović.

210. obljetnica rođenja

U ceremonijalnom dijelu, iz HD-a “Zvonec” sudjelovali su Anita Tušek, Milivoj Arbanas, Vlado Podgajski i Drago Kozina, a u glazbenom dijelu programa nastupio je Carpona band iz Mihaljekovog Jarka.
“Vincekovo uz najstariji zagorski trs” organizirano je u suradnji s Udrugom umirovljenika, Društvom vinogradara “Čeh, Leh, Meh”, Pučkim otvorenim učilištem Krapina, uz podršku obitelji Belošević i Pasariček, vlasnicima dijelova Gajeve rodne kuće. “Vincekovo uz najstariji zagorski trs” održano je pod pokroviteljstvom Grada Krapine, kao uvod u obilježavanje 210. obljetnice rođenja dr. Ljudevita Gaja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba