NAGRAĐIVANI FILM KOJI JE OBILJEŽIO PROŠLU GODINU NAPOKON STIŽE U ZABOČKU ZELENU DVORANU

ZABAVAN, MOĆAN I UZNEMIRUJUĆ: Pogledajte “Kvadrat”, film koji ispituje granice političke korektnosti, umjetničke slobode i slobode govora

Objavljeno: 08.01.2018. JJ

“Kvadrat”, film švedskog redatelja Rubena Östlunda koji je obilježio prošlu godinu, osvojivši gotovo sve najvažnije filmske nagrade, od Zlatne palme u Cannesu do šest “europskih Oscara”, napokon je stigao i u zabočku Zelenu dvoranu – na programu je u srijedu s početkom u 19 sati.

Egzistencijalna kriza

Christian je ugledni kustos u Muzeju suvremene umjetnosti, čiji se život okrene naglavačke kada mu nasred ulice ukradu mobitel i novčanik. Nakon što putem aplikacije locira mobitel, odluči ostaviti gnjevno pismo u poštanskim sandučićima svih potencijalnih lopova.

Suluda gesta pretvori se u noćnu moru kad Christian dobije neočekivani odgovor na svoje pismo. Paralelno, Christian priprema svoju sljedeću veliku izložbu, “Kvadrat”, instalaciju koja poziva prolaznike na altruizam. No uskoro će saznati kako nije lako živjeti prema vlastitim idealima. PR agencija koja radi za muzej, pokreće kontroverznu medijsku kampanju koja će izazvati burne reakcije javnosti i dovesti Christiana u egzistencijalnu krizu.

Gubitak zajedništva

Žestoka satira umjetničkog miljea bavi se rastućim trendom egocentrične individualnosti i gubitkom zajedništva u društvu medijske mašinerije i spektakla. Švedski redatelj Ruben Östlund stvorio je nevjerojatno zabavan, ali istovremeno moćan i uznemirujuć film koji ispituje granice političke korektnosti, umjetničke slobode i slobode govora.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba