ZAGORCI OD DANAS IMAJU JOŠ BOLJU I KVALITETNIJU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU

INVESTICIJA OD 3,67 MILIJUNA KUNA: Zavod za hitnu medicinu i Dom zdravlja KZŽ opremljeni sa sedam novih vozila

Objavljeno: 12.12.2017. Jelena Jazbec

Ispostave Zavoda za hitnu medicinu u Pregradi, Mariji Bistrici, Klanjcu i Konjščini i Dom zdravlja Krapinsko – zagorske županije od danas su bogatiji za nova vozila, ukupne vrijednosti 3,67 milijuna kuna. Svako od četiriju novih vozila Zavoda za hitnu medicinu KZŽ vrijedno je 600 tisuća kuna, te je dodatno opremljeno medicinskim uređajima u ukupnoj vrijednosti 400 tisuća kuna. Krapinsko – zagorska županija je iz decentraliziranih  i izvornih sredstava sudjelovala u nabavi vozila s iznosom od 1,8 milijuna kuna, dok je preostali iznos od milijun kuna osiguran iz izvornih sredstava Zavoda za hitnu medicinu KZŽ. Tri nova vozila za Dom zdravlja ukupne su vrijednosti 877 tisuća kuna. Jedno vozilo kupljeno je decentraliziranim sredstvima Krapinsko – zagorske županije, a dva iz vlastitih sredstava Doma zdravlja KZŽ. Vozila će biti raspoređena u ispostave Klanjec, Donju Stubicu i Zabok.

Europski standardi

– Vozila udovoljavaju svim standardima u pogledu izvanbolničke hitne medicinske službe Pravilnika o minimalnim uvjetima za obavljanje hitne medicinske službe. Opremljena su svom opremom, od respiratora, defibrilatora, aspiratora, svih mogućih pomagala koja danas postoje, uglavnom odgovaraju svim europskim standardima, kako bi prvenstveno našim zaposlenicima omogućili bolje uvjete rada, a i stanovnicima naše županije kvalitetniju, dostupniju i bolju zdravstvenu zaštitu hitne medicinske pomoći – rekao je ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić.
Ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan istaknula je kako Dom zdravlja ima veliki vozni park od 37 vozila.
– Naravno, naša vozila nisu tako skupa kao vozila Zavoda za hitnu medicinu, jer obavljamo prijevoz pacijenata od kuće u bolnicu. Zahvaljujući ovim novim vozilima, maknut ćemo tri stara. Naime, naša su vozila stara oko 10 godina i svake godine nastojimo obnoviti naš vozni park s barem tri – četiri vozila. Za sljedeću godinu planiramo nabavu još barem četiri, s obzirom na to da naša vozila puno voze. Godišnje prođu oko 80 tisuća kilometara. Imamo šest ispostava i svakog dana iz svake od tih ispostava najmanje deset pacijenata ide na kontrole – rekla je Dogan.

Demonstracija opreme

Ključeve vozila timovima je predao krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Imamo dobro organizirani zdravstveni sustav na području Krapinsko – zagorske županije, imamo najbolju mrežu hitne, imamo sjajne mlade educirane doktore, međutim, moramo ih pratiti i opremanjem. Između ostaloga, tu su vrlo važna vozila s dobrom opremom, tako da u trenutku kada oni interveniraju, na licu mjesta mogu pružiti pomoć našim građanima, ali i turistima – istaknuo je Kolar.
Prilikom primopredaje vozila, djelatnici Zavoda za hitnu medicinu KZŽ izveli su i kratku vježbu, kako bi demonstrirali upotrebu nove opreme i vozila. Radilo se o scenariju koji je uključivao pad jednog građanina na poledici ispred ulaza u Dom zdravlja, prilikom kojeg je on slomio kralježnicu te je izveden postupak imobilizacije i prijevoz u objedinjeni hitni bolnički prijem.



RAVNATELJ KREŠIMIR BOŽIĆ ZADOVOLJAN REZULTATIMA REORGANIZACIJE MREŽE HITNE MEDICINSKE POMOĆI

“Prosjek vremena od prijema poziva do dolaska k pacijentu smanjen je s 19 na 16 minuta”

Zavod za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije slovi kao jedan od najkvalitetnijih na području Republike Hrvatske, a ravnatelj Krešimir Božić pokušao nam je odgovoriti na pitanje čemu duguju takvu visoku razinu kvalitetu.

– Prvenstveno to dugujemo trudu i naporu naših djelatnika, ali djelomično i činjenici da smo dugo bili jedina županija u Hrvatskoj koja nije imala hitnu medicinsku službu u obliku stalnih timova, nego u obliku dežurstava. Ovom novom reorganizacijom mi smo počeli od nule i na taj način si ustrojili sustav. Naravno, zahvaljujući velikom ulaganju Krapinsko – zagorske županije u opremu, vozila i ljude, postigli smo to da smo među boljima u Republici Hrvatskoj – rekao je Božić, te nam otkrio i neke statističke podatke za ovu godinu.
– S današnjim danom, u ovoj smo godini imali 25 tisuća poziva, od toga 12 tisuća intervencija na terenu i 12,5 tisuća pacijenata obrađenih u našim prostorima za reanimaciju. Posebno me kao ravnatelja veseli da nam se prosjek vremena od prijema poziva do dolaska k pacijentu smanjio s 19, što je bio prošlogodišnji prosjek, na 16 minuta. Te tri minute opravdavaju ulaganje u hitnu medicinsku službu na području županije, ali i reorganizaciju mreže hitne medicinske pomoći – zaključio je Božić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba