POČEO JE PROSINAC, MJESEC BLAGDANA, LJUBAVI I DARIVANJA

Sutra u Humu na Sutli počinje županijska manifestacija “Advent u Zagorju”, evo što su pripremili neki zagorski gradovi i općine

Objavljeno: 02.12.2017. Jelena Jazbec

Počeo je prosinac, mjesec blagdana, ljubavi i darivanja, a da bi darivali svoje žitelje, čelnici nekih zagorskih gradova i općina pripremili su bogate programe povodom adventa i Božića. Već tradicionalno, tu je županijska manifestacija “Advent u Zagorju”, koja će 14. godinu započeti u Humu na Sutli, paljenjem prve adventske svijeće, sutra s početkom u 17 sati. Tim povodom, u humskoj kinodvorani će nastupiti Zlatko Deveničar, TS Savski valovi, ŽVS Ratkajke, Siniša Miklaužić, Dino i Karla Miklaužić, ŽVA Sotelia, Mješoviti zbor Župe Taborsko, Mješoviti zbor Župe Prišlin i Mješoviti zbor KUD-a “Rikard Jorgovanić”. Druga adventska svijeća bit će upaljena u prostorijama Udruge slijepih KZŽ u Krapini, 10. prosinca, treća u subotu, 16. prosinca, u sklopu Božićnog koncerta u sportskoj dvorani u Donjoj Stubici, s početkom u 19 sati, a četvrta već tradicionalno u Svetištu Majke Božje Bistričke, na Badnjak na misi zornici u 6 sati. S obzirom na to da manifestacija ima humanitarni karakter, ovogodišnja prikupljena sredstva namijenjena su nabavi pomagala članovima Udruge slijepih Krapinsko – zagorske županije.



“ADVENT U OPĆINI BUDINŠČINA”

Tri radionice, Božićna priredba i dva koncerta

Manifestacija “Advent u općini Budinščina” održava se od 25. studenoga do 29. prosinca. Danas u 11 sati održat će se izrada adventskog vijenca u centru Budinščine, a bit će zapaljena i prva adventska svijeća. Sutra u 15 sati slavit će se sveta misa u kapeli sv. Petra u Gotalovcu, a nakon toga Udruga Gotali organizira kićenje božićne jelke. U 17 sati na rasporedu je paljenje prve adventske svijeće ispred Društvenog doma u Gotalovcu.
Sveti Nikola će u Osnovnu školu “Vladimir Nazor” doći u utorak, 5. prosinca. Tijekom manifestacije, održat će se nekoliko radionica: 6. i 7. prosinca “Kinč bumo delali, cimer bumo kitili”, 8. prosinca “Božić dolazi, mir i ljubav donosi” i 20. prosinca “Božićni blagdanski bonton”. Uz paljenje druge adventske svijeće, u nedjelju, 10. prosinca, bit će održan “Mali advent” u Domu kulture. Treća svijeća bit će zapaljena u nedjelju, 16. prosinca. 22. prosinca održava se Božićna priredba u OŠ “Vladimir Nazor”, a sljedećeg dana paljenje četvrte svijeće i Božićni koncert u Domu kulture. Manifestacija završava 29. prosinca, Božićnim koncertom crkvenog zbora “Beate” u crkvi sv. Josipa radnika.

 



“ADVENT U ZLATAR BISTRICI”

Manifestacija završava polnoćkom u župnoj crkvi i druženjem uz kuhano vino

Udruga žena “Zagorska škrinjica” Zlatar Bistrica pod pokroviteljstvom načelnika općine Žarka Miholića organizira manifestaciju “Advent u Zlatar Bistrici”, koji će se održavati od 2. do 24. prosinca. Danas je od 16 sati na rasporedu dječja radionica izrade adventskih vjenčića u vjeronaučnoj dvorani župnog dvora u Zlatar Bistrici, a u 18.30 sati paljenje prve adventske svijeće u crkvi sv. Ivana Krstitelja. U srijedu, 6. prosinca u 18 sati održat će se proslava blagdana svetog Nikole u Domu kulture. Nastupaju djeca iz Dječjeg vrtića “Zlatni dani” i Zlatarbistričke mažoretkinje, uz gostovanje grupe Kumovi i dječjeg orkestra Kulturno – prosvjetnog društva “Dora”. 9. prosinca od 16 sati održava se dječja radionica izrade prigodnih lampica i sijanje pšenice povodom blagdana sv. Lucije u župnom dvoru, a u 18.30 je paljenje druge adventske svijeće u crkvi. Sljedećeg dana u 18 sati nastupaju folklorna i tamburaška sekcija KUD-a “Ljudevit Gaj” iz Mača, Ženska vokalna grupa Kajda i Dječji pjevački zbor Udruge Sv. Ana iz Lobora, u Domu kulture. Treća adventska svijeća bit će zapaljena u subotu, 16. prosinca, a u nedjelju u 19 sati na rasporedu je svečani koncert tradicionalnih i božićnih skladbi u crkvi sv. Ivana Krstitelja u Zlatar Bistrici, na kojem nastupaju Magdalena Bačanek, sopran i Jasmina Belošević, orgulje. Četvrta adventska svijeća pali se 23. prosinca, a manifestacija završava polnoćkom u župnoj crkvi, nakon koje će uslijediti druženje uz kuhano vino.



“ADVENT U LOBORU”

“Loborska devenica”, prikaz živih jaslica i veliki novogodišnji koncert DVD-a Lobor

U sklopu “Adventa u Loboru”, adventske svijeće će se paliti 3., 10., 17. i 24. prosinca nakon misa zornica. Sveti Nikola Lobor će pohoditi 5. prosinca, a 8. prosinca održava se “Loborska devenica”, kušanje vina i promocija spota Klape Purga. 17. prosinca na rasporedu je Božićni koncert KUD-a Lobor u crkvi sv. Ane. Na Badnjak će posjetitelji moći uživati u prikazu živih jaslica, a manifestacija završava novogodišnjim koncertom DVD-a Lobor, 30. prosinca s početkom u 18 sati.



“MAČANSKI BOŽIĆNI KUTEK”

Sveti Nikola mačanske će mališane pohoditi već sutra

U sklopu manifestacije “Mačanski božićni kutek”, sutra će biti zapaljena prva adventska svijeća u središtu općine, nakon mise zornice. Sveti Nikola će djecu darivati u 15 sati, a u 17 sati u Domu kulture će igrati predstava “Zemlja”, Dramske udruge “Kaj” iz Zaboka. Na blagdan Bezgrešnog začeća BDM slavi se Dan župe. U Domu kulture 16. prosinca nastupaju Mačanske mažoretkinje, a 22. prosinca se održava Božićna priredba. Sljedećeg dana Božićni koncert imat će ŽVS “Kajda”, a 29. prosinca u župnoj crkvi nastupa limena glazba. Manifestacija završava na Sveta tri kralja, koncertom “Predragi, razvesel’te se”, KUD “Ljudevit Gaj” Mače.



“ADVENT U STUBAKIMA”

Veliki šator s bogatom gastro ponudom i proizvodima lokalnih OPG-ova

Prvi višednevni “Advent u Stubakima” održat će se od 16. do 31. prosinca. Od 16. prosinca ispred Kavane Maksimilijan bit će postavljen veliki šator, s prostorom za prodaju proizvoda lokalnih OPG-ova, obrtnika s rukotvorinama i božićnim nakitom, te drugom prigodnom adventskom ponudom (pečeni kesteni, kuhano vino, čaj, fritule, hot-dog, kobasice…). U šatoru će biti postavljena i pozornica, na kojoj će se svakodnevno izmjenjivati prigodni programi, uz sudjelovanje prvenstveno lokalnih glazbenika.
Pokretač i organizator “Adventa u Stubakima”, uz suradnju TZ Stubičkih Toplica i pokroviteljstvo načelnika Stubičkih Toplica, te potporu Krapinsko – zagorske županije, je Udruga “Modus Vivendi Stubaki” iz Stubičkih Toplica. “Advent u Stubakima” otvara se odmah po završetku Božićnog sajma u Parku Vladimira Bosnara i trajat će svakodnevno od 15 do 23 sata. 31. prosinca u podne organiziran je doček nove 2018. godine za djecu i roditelje.



“BOŽIĆ U PREGRADI”

Po prvi puta paljenje adventskih svijeća svake nedjelje na središnjem trgu

Manifestacija “Božić u Pregradi” traje od 1. prosinca do 1. siječnja. Adventske svijeće palit će se svake nedjelje na središnjem Trgu Gospe Kunagorske, s početkom u 18 sati.
U Gradskoj knjižnici će s, početkom u 18 sati, mame pričati “Božićne snjegopriče”, i to 4., 11. i 18. prosinca. Sveti Nikola dolazi u Dječji vrtić “Naša radost” i Osnovnu školu Janka Leskovara u utorak, 5. prosinca, a sljedećeg dana i u PŠ Benkovo i PŠ Kostel. 15. prosinca održat će se “Nostalgična večer” uz KUD Pregrada, a 20. prosinca predstava “Gdje su nestali pokloni Djeda Mraza”, u osnovnoškolskoj sportskoj dvorani.
Svake subote od 17 sati održavat će se i program “Adventa na Vinagori”. Uz Adventski i Božićni sajam, svetu misu, ispovijed, klanjanje i čitanje Evanđelja, bit će tu i bogat kulturni program. Prvu subotu tako nastupa KUD “Sveta Ana” iz Vučjaka, 9. prosinca na rasporedu je Dječji recital “Nikoli na dar” i dolazak sv. Nikole, 16. prosinca koncert KUD-a “Zlatko Baloković” iz Krapinskih Toplica i 23. prosinca koncert desinićke limene glazbe. Manifestacija završava Božićnim koncertom u crkvi Majke Božje Vinagorske, 1. siječnja.



 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba