NA PODRUČJU BIVŠE VOJARNE KANJIŽA U STUBIČKOJ SLATINI NAVODNO BI SE TREBALA IZGRADITI PRVA TVORNICA STRELJIVA U HRVATSKOJ

JOŠ JEDNA LAŽNA NADA ZA OROSLAVČANE? Ministarstvo unutarnjih poslova, koje trenutno upravlja vojarnom, nema nikakvih saznanja o potencijalnoj investiciji

Objavljeno: 26.11.2017. Jelena Jazbec

Prva tvornica streljiva u Republici Hrvatskoj bit će otvorena u Zagorju, točnije, u Stubičkoj Slatini, na području bivše vojarne “Kanjiža”, pisao je Jutarnji list 7. studenoga. Investitor je navodno zagrebačko poduzeće Elmech Sintermak, čiji je vlasnik Krešimir Horvat novinarima potvrdio kako će graditi tvornicu, no kako ima problema s bankama koje ne žele ulaziti u taj projekt. U tvornici bi se, prema njegovim riječima, proizvodilo topničko streljivo kalibra od 60 do 120 milimetara, a tvornica bi na početku zaposlila između 30 i 40 ljudi. Inače, Horvat se proizvodnjom streljiva već bavio u vrijeme Domovinskog rata.

Javni poziv

Država je navodno tvrtki Elmech Sintermak već dala u zakup prostor bivše vojarne, koji se prostire na 180 tisuća četvornih metara. Naime, kako piše Jutarnji list, Povjerenstvo za raspolaganje nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske je u srpnju objavilo javni poziv za zakup vojarne, na koji je pristigla jedino ponuda spomenute tvrtke, stoga je povjerenstvo 5. listopada donijelo odluku kojom se toj tvrtki na pet godina daje nekretnina u zakup uz godišnju zakupninu od 90.500 kuna plus PDV.
Država je u proteklih deset godina ovu nekretninu već nekoliko puta pokušala staviti u funkciju. Najprije se raspravljalo o tome da se napušteni prostor preuredi u prihvatilište za azilante, pa je u tu svrhu Ministarstvo obrane RH predalo nekretninu Ministarstvu unutarnjih poslova, no tada se protiv projekta pobunila lokalna zajednica. U listopadu 2016. godine izvještavali smo o tome kako na području bivše vojarne u Stubičkoj Slatini Hrvatska vatrogasna zajednica namjerava izgraditi suvremeni Centar za obuku vatrogasaca i ispitivanje vatrogasne opreme i tehnike za vatrogasce iz Hrvatske, Slovenije, ali i ostalih susjednih zemalja. Projekt je navodno bio prijavljen i na EU fondove, no do danas nije došlo do pomaka s mrtve točke. Na proslavi Dana grada Oroslavja u kolovozu ove godine, krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je najavio kako je gotovo sigurno da će Oroslavje dobiti tvornicu topničkog streljiva. Gradonačelnik Oroslavja Emil Gredičak nam je pak rekao kako do sada nije dobio službenu potvrdu da bi se ta investicija mogla realizirati te kako zbog toga nije u mogućnosti davati bilo kakve komentare.
Da bismo saznali hoće li zaista doći do realizacije projekta, poslali smo upite Ministarstvu obrane i Ministarstvu unutarnjih poslova.

Broj se ne koristi

Iz MORH-a doznajemo kako je vojarna “Kanjiža” 2003. godine predana MUP-u te kako nemaju nikakvih saznanja o njezinom daljnjem korištenju, no i u MUP-u su nam rekli kako nemaju nikakvih saznanja o planovima da će se na području vojarne graditi tvornica streljiva.
Glavnog aktera Krešimira Horvata pokušali smo kontaktirati na broj telefona njegovog poduzeća, međutim, taj se broj više ne koristi.
Čini se kako će Oroslavčani još malo pričekati odgovor na pitanje pristiže li u njihov grad zaista višemilijunska investicija ili je i ovaj projekt još samo jedno mrtvo slovo na papiru, baš poput prethodna dva.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba