U SKLOPU OBILJEŽAVANJA EUROPSKOG TJEDNA POSLODAVACA, U MARIJI BISTRICI ODRŽAN OKRUGLI STOL NA TEMU “KOMPETENCIJE U TURIZMU”

“Nema dovoljno kadrova u turizmu – plaće moraju rasti, a trebat će se više poraditi i na razvoju zaposlenika”

Objavljeno: 22.11.2017. JJ

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna poslodavaca, u Mariji Bistrici je održan Okrugli stol na temu “Kompetencije u turizmu – Tko će raditi u turizmu?”, u organizaciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina, Zagorske razvojne agencije i Partnerskog vijeća za tržište rada Krapinsko – zagorske županije.
– Cilj ovog Okruglog stola je bio porazgovarati o kompetencijama radne snage, pogotovo u području turizma i ugostiteljstva. Svjedoci smo da postoji neusklađenost ponude i potražnje na tržištu rada, a između ostalog i u ovom sektoru. Svaki ovakav događaj ima za cilj osvješćivanje o potrebnim kompetencijama jer se nadamo da ćemo ovako uspjeti potaknuti na razmišljanje donosioce odluka o budućim obrazovnim i upisnim politikama – rekao je Goran Vukmanić, v.d. predstojnika Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Krapina.

Dodatne edukacije

Ivana Kolar iz tvrtke Julius Rose d.o.o. istaknula je kako nema dovoljno kadrova u turizmu, te kako je prošla ljetna sezona pokazatelj toga da je potražnja u tom sektoru bila velika.
– Plaće će morati rasti, a morat će se početi više pažnje pridavati razvoju kadrova jer jednostavno više nije dovoljno da ljudi neumorno danonoćno rade cijelu sezonu u turizmu – rekla je Kolar.
Helena Matuša iz Zagorske razvojne agencije istaknula je što se konkretno može poduzeti da bi se umanjio nedostatak kvalificirane radne snage.
– Što svaki dionik u sustavu, a to znači od obrazovnog sustava do samog ugostitelja može napraviti, jest da potakne dodatne edukacije i motivira ljude da se obrazuju u spomenutim sektorima, gdje će naći zaposlenje, te da ljude informira koje su im kompetencije uopće potrebne da bi mogli raditi u jednom konkurentnom turističkom gospodarstvu – rekla je Matuša.

Deficitarna zanimanja

Okruglom stolu je nazočio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je istaknuo kako Županija nastoji potaknuti učenike na upisivanje deficitarnih programa dodjeljivanjem stipendija za ta zanimanja.
Panelisti na Okruglom stolu bili su Martina Kovačić i Petra Jelenić iz Bluesun Hotel Kaj, Branka Kralj iz Srednje škole Zabok te Adam Jakov Deak iz Učilišta Piramida znanja. Događanju su nazočili i zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek, načelnik Marije Bistrice Josip Milički, predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Josip Grilec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba