VELIKO SRCE: VRIJEDNA DONACIJA ZAGORSKE LIGE PROTIV RAKA SPECIJALNOJ BOLNICI ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU U KRAPINSKIM TOPLICAMA

“Rehabilitacija operiranih žena koje se bore s rakom dojke, sada će biti učinkovitija i kvalitetnija”

Objavljeno: 31.10.2017. Jelena Jazbec

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Zagorska liga protiv raka izvršila je primopredaju aparata za limfnu drenažu. Radi se o donaciji vrijednoj 40 tisuća kuna.
Predsjednik Lige Stanko Belina pojasnio je o kakvom se aparatu radu.
– Ovaj uređaj prvenstveno će služiti pacijenticama oboljelima od raka dojke. Naime, nakon radikalne mastektomije, poremeti se limfna cirkulacija i dođe do edema ruku, stoga će taj uređaj poslužiti našim fizioterapeutima da učinkovitije i kvalitetnije rješavaju pitanje zadebljanja ruke koji ugrožava pacijenticu. One tada osjećaju bolove, imaju veću mogućnost ozljeda, koje teže zarastaju i sl., stoga je to neophodno u rehabilitaciji operiranih žena – rekao je Belina.

Programi ranog otkrivanja

Istaknuo je kako vrijedni aktivisti neumorno rade na skupljanju financijskih sredstava, pomoću, primjerice, obilježavanja Dana narcisa, organiziranjem humanitarnih koncerata i dobrotvornih večera i sl.
– S druge strane treba spomenuti i potpore Krapinsko – zagorske županije za većinu ovih projekata, koje isto nisu zanemarive, kao i potpore pojedinih načelnika i gradonačelnika. To je naprosto recept kako uspjeti. Ta sredstva mi skupljamo i onda, prema potrebama zdravstvenih ustanova, u datom trenutku dogovorimo što je najpotrebnije i ako smo u mogućnosti, te manje uređaje od 100 do 200 tisuća kuna, doniramo. Smatram da je još vrjednije to što kontinuirano radimo na programima ranog otkrivanja raka dojke, u čemu smo bili među prvima u Hrvatskoj, a među prvima smo provodili i screening raka prostate i screening raka melanoma, i sada smo među prvima započeli screening raka pluća, znači, rano otkrivanje u prvoj fazi, kada je on veličine do pet milimetara – dodao je Belina.
Ravnateljica Specijalne bolnice Željka Žnidarić zahvalila je na ovoj vrijednoj donaciji.
– Ovaj aparat doprinijet će kvaliteti naših usluga i boljem radu djelatnika, a najviše koristi od toga svakako će imati naši pacijenti – rekla je Žnidarić.

Niz sjajnih akcija

Inicijativu je pohvalio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
– Danas sam pozdravio s “Dobar dan, dobri ljudi”, i to je zapravo jedini pravi pozdrav za ljude koji su aktivni u Zagorskoj ligi protiv raka. Od 1999. godine, niz sjajnih akcija, što preventivnih, što skupljanja donacija za kupnju medicinskih aparata, što za Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice, što za Opću bolnicu Zabok, i što je još važnije od toga, stvaranje svijesti o raku ne samo na području naše županije, nego čitave Republike Hrvatske. Ovakve donacije poboljšavaju terapiju u bolnicama i nikada zapravo nije dovoljno novca u zdravstvu, ali na neki način nam udruga signalizira u koje aparate bi bolnice i mi kao osnivači trebali ulagati, tako da sam za sljedeću godinu najavio da ćemo kupiti novi CT uređaj, 64-slojni aparat za Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice i novi mamograf – istaknuo je župan Kolar.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba