ANTONIO CESAREC (26) IZ HLEVNICE OD ROĐENJA JE PRIKOVAN ZA KREVET, NO TEŠKA BOLEST NIKADA NIJE USPJELA SLOMITI NJEGOV DUH

NEOBIČAN HOBI: U svojem domu uzgaja 200-tinjak riba, s kojima niže uspjehe i na međunarodnim natjecanjima

Objavljeno: 07.10.2017. Jelena Jazbec

Antonio Cesarec (26) iz Hlevnice od rođenja boluje od spinalne mišićne atrofije, genetske bolesti zbog koje je odmalena prikovan za krevet. Svoje dane tako je uglavnom provodio uz televizor i internet, a onda je prije pet godina otkrio nešto što mu je na određen način promijenilo život – ribice. I to ne bilo kakve ribice, već jednu posebnu vrstu koja se naziva sijamski borac ili Betta splendens. Radi se o slatkovodnoj ribi koja nije zahtjevna po pitanju veličine akvarija, jer i u prirodi opstaje u malim količinama vode. No, specifična je po tome što u akvariju mora biti sama, odnosno, ne snalazi se dobro u velikim akvarijima s drugim ribama.

12. mjesto

Ipak, ono što je Antonija najviše privuklo, kaže, njihov je izgled, pogotovo specifične peraje i raskoš boja. Zaljubio se u te životinje, počeo ih proučavati, i naposlijetku se učlanio u udrugu ljubitelja i uzgajivača sijamskog borca, pod nazivom “Betta svijet”. Kupio je i ribice, pa ih tako danas ima 80 u pojedinačnim akvarijima, i još stotinjak koje su male, pa mogu biti zajedno, a nakon dva mjeseca će također dobiti svaka svoj akvarij.
Uzgoj sijamskog borca je zahtjevan, pa mu od samog početka u svemu tome pomažu roditelji i brat, a Antonio se toliko unio u svoj hobi, da je sa svojim ribicama već sudjelovao na mnogim natjecanjima i postizao brojne uspjehe, a najviše mu znači osvojeno 12. mjesto na Europskom natjecanju prošle godine, na kojem je sudjelovalo više od 30-ak uzgajivača.
– Natjecanja se odvijaju u šest zemalja Europe, a dobra je stvar ta da ne moramo mi osobno donositi ribice, nego ih pošaljemo autobusima u zemlje gdje se održavaju natjecanja. Možemo poslati najviše 15 riba, a baš kao i na izložbama pasa, i ovdje postoje kriteriji koji se ocjenjuju. Uvjet je da riba nije veća od 3,5 centimetara, a ocjenjuje se opći dojam – kakvo tijelo riba ima, kakva joj je leđna peraja i sl., kao i boja — ako je betta jednobojna, onda mora biti jednolično crvena ili plava, bez primjesa drugih boja. Jedina boja koja je uvijek dopuštena je bijela na vrhovima ventralnih peraja. Kod betta s uzorkom, ocjenjuje se kvaliteta uzorka i pravilnost distribucije boja – otkriva nam Antonio.

Skupa hrana

Dodaje kako mu za uzgoj jedne ribe spremne za natjecanje treba od pet do šest mjeseci. Ovaj hobi, priznaje, nije baš jeftin, a najskuplja stavka svakako je hrana, no nijedna cijena, kaže, nije previsoka za ono što uistinu voliš.
– Uživam kada moje ribe postižu uspjehe i jako sam ponosan. Zamislite kakav je to osjećaj znati da si među najboljim uzgajivačima u Europi. Našao sam nešto što me istinski usrećuje, a kada ti se život svodi na gledanje televizije i surfanjem internetom, to uistinu puno znači – zaključuje Antonio.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba