Dodijeljeno dodatnih 50 milijuna kuna za potrebe slabije razvijenih dijelova Hrvatske, ugovori potpisani s ministricom regionalnog razvoja, Gabrijelom Žalac

RAZVOJ LOKALNE ZAJEDNICE: Županija, Krapina, Zlatar i Pregrada te devet općina za infrastrukturne projekte ukupno dobili 3,1 mil. kuna

Objavljeno: 28.09.2017. Alen Brodar

U Zagrebu je održano svečano potpisivanje drugog kruga ugovora po Programu održivog razvoja lokalne zajednice (PORLZ) i Programu podrške regionalnom razvoju (PPRR), putem kojih je slabije razvijenim jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave dodijeljeno dodatnih 50 milijuna kuna za razvojne projekte.
– Ove smo godine napravili veliki iskorak u prepoznavanju potreba lokalne zajednice i osigurali čak tri puta više sredstava za potrebe slabije razvijenih područja nego što je osigurano proteklih godina. Putem ova dva programa Ministarstva, uložit ćemo 157,7 milijuna kuna i tako pomoći u realizaciji ukupno 520 manjih, ali za održivi razvoj značajnih infrastrukturnih projekata – istaknula je, u svom uvodnom obraćanju, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Što više projekata

Program podrške regionalnom razvoju i Program održivog razvoja lokalne zajednice, nacionalne su mjere koje Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova europske unije provodi u cilju ostvarenja ujednačenog regionalnoga razvoja, a koncipirani su kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavljaju podršku gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji slabije razvijenih područja te jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja.
Osiguravanjem dodatnih sredstava u iznosu od 50 milijuna kuna Ministarstvo će pomoći provedbu još 151 projekta s Rezervnih lista te potpuni završetak i stavljanje u funkciju 75 projekata kojima su u prvom krugu, zbog limitiranih sredstava i u želji da se potakne realizacija što većeg broja projekata, dodijeljena manja sredstva od traženih.
Ni Zagorci nisu ovdje ostali zakinuti. Tako je Grad Krapina dobio 550.000 kuna za uređenje cesta, Grad Zlatar dobio je 300.000 kuna za prvu fazu uređenja Parka hrvatske mladeži, Općina Krapinske Toplice dobila je 280.000 kuna za projekt uređenja okoliša crkve, a isto toliko dobila je i Općina Marija Bistrica, za rekonstrukciju grobnih staza i odvodnju na groblju u Mariji Bistrici. Općina Mihovljan dobila je 250.000 kuna za gradnju igrališta kod Osnovne škole, Općina Petrovsko dobila je 150.000 kuna za uređenje staze i hortikulture ne mjesnom groblju, dok je Općina Zagorska Sela dobila 123.000 kuna za sanaciju klizišta u Brezakovcu. Općina Lobor dobila je 237 tisuća kuna za sanaciju krovišta na društvenom domu Lobor, Općina Zlatar Bistrica dobila je 100.000 kuna za asfaltiranje ceste u Gospodarskoj zoni, a Grad Pregrada 95.000 kuna za sanaciju klizišta Pregrada Vrhi. Po 100.000 kuna dobile su i općine Hum na Sutli i Radoboj, za sanaciju nerazvrstanih cesta.
Temeljem navedenog Programa, Krapinsko – zagorska županija dobila je ukupno 600 tisuća kuna bespovratnih sredstava za energetsku obnovu dviju područnih škola. Za projekt poboljšanja energetske učinkovitosti područne škole Sveti Matej, čija je ukupna vrijednost 678 tisuća kuna, dodijeljeno je 300 tisuća kuna, dok je za projekt energetske obnove vanjske ovojnice Područne škole Lučelnica, koji je vrijedan 480 tisuća kuna, također dodijeljeno 300 tisuća kuna bespovratnih sredstava.

Osluškivanje potreba građana

Ministrica Žalac je istaknula da je ove godine za regionalni razvoj u proračunu Ministarstva osigurano ukupno 267 milijuna kuna, dok je u četverogodišnjem razdoblju od 2012.-2015. godine uloženo svega 207 milijuna kuna, što govori dovoljno o ciljevima i načinu rada ove Vlade.
– Jedini način na koji možemo postići rast i razvoj je suradnja na svim razinama i osluškivanje potreba naših građana – dodala je ministrica Žalac te najavila skorašnje potpisivanje Sporazuma o suradnji s regionalnim koordinatorima, kojim će se urediti međusobna prava i obveze u procesu izrade Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine i pripreme zalihe lokalnih razvojnih projekata, u svrhu što veće apsorpcije EU sredstava i bolje pripreme za iduće financijsko razdoblje. Regionalnim će koordinatorima putem spomenutog Sporazuma biti dodijeljen 21 milijun kuna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba