OBILJEŽENA 50. OBLJETNICA RADA RODILIŠTA ODJELA GINEKOLOGIJE I PORODNIŠTVA OPĆE BOLNICE ZABOK I BOLNICE HRVATSKIH VETERANA

U pola stoljeća u zabočkom je rodilištu rođeno gotovo 50.000 Zagorki i Zagoraca – evo tko je bila prva beba

Objavljeno: 28.09.2017. Alen Brodar

– Pedeset godina je zrnce pijeska u prolaznosti vremena ljudske povijesti, no u ljudskom vijeku, pedeset godina je jedan život. Spomenuti period doista je respektabilno razdoblje u području djelovanja jedne zdravstvene ustanove, u našem slučaju, Rodilišta Odjela Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana (1967. – 2017.) – gotovo poetski je rekao voditelj Odjela ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, dr. Rajko Fureš te dodao da je tih 50 godina u rodilištu Odjela ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana rođeno gotovo 50-tak tisuća Zagorki i Zagoraca, odnosno godišnje ima između 900 i tisuću rođenih.
– A tih pedeset godina, doista je prohujalo poput vihora, kako nama koji danas radimo, a isto tako i našim prethodnicima koje mi nasljeđujemo. Da nije bilo njihovog angažmana, ne bi mi danas radili u jednom od najljepših rodilišta na području Republike Hrvatske, čemu možemo zahvaliti napore brojnih Zagorki i Zagoraca, što je i rezultiralo gradnjom nove bolnice na Bračku te preseljenjem Odjela ginekologije i porodništva s lokacije Zabok u sadašnje prostore prije desetak godina. Spomenutim su se osigurali daljnji kvalitetni, prostorni i stručni iskoraci za daljnje iskorake. Sigurno je da je svih tih godina kojima smo bili svjedoci, sudionici i kroničari, bilo brojnih trenutaka za pamćenje, bilo je uspona, ali je bilo i teških trenutaka, no uvijek je bilo nade i htijenja za bolje i kvalitetnije djelovanje, za iskorake, koji su, ne samo osigurali opstojnost našeg rodilišta, već su ga pozicionirali na doista respektabilnu poziciju na području Republike Hrvatske pa i šire – zaključuje dr. Fureš.

Među četiri bolnice

Dakle, izvanbolničko rodilište u Zaboku dovršeno je 1967., a počinje s radom u rujnu te godine. Na istoj lokaciji od 1974. godine utemeljen je Odjel ginekologije i porodništva. Prvi porođaj bio je 24. rujna 1967. godine – kod pacijentice Štefice Skozrit iz Špičkovine (Zabok), a od tada rodilište djeluje neprekidno do današnjeg dana.
Odlukom Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske iz 2016. godine., u pilot projekt “Rodilište prijatelj majki” uključena su četiri rodilišta, rodilište Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, rodilište KBC-a Rijeka, te dva zagrebačka rodilišta iz KB “Sveti Duh” i KB “Merkur”, što je svakako bilo priznanje za djelatnike bolnice. Program “Rodilište prijatelj majki i djece”, koji je pokrenulo svjetsko udruženje ginekologa i opstetričara – FIGO, a isto je u stvari nastavak programa “Rodilište prijatelj djece” SZO i UNICEF-a, koje je na području Republike Hrvatske nakon 23 godine provedbe, tijekom 2016. godine rezultiralo potpunim uspjehom, činjenicom da su sva rodilišta u Hrvatskoj ostvarila prestižni naslov “Rodilišta prijatelji djece”. Ove, 2017. godine, zabočko rodilište obilježava 20. obljetnicu od datuma kada je među prvim rodilištima na području Hrvatske ostvarilo prestižnu titulu “Rodilište prijatelj djece”.
– U rodilištu Odjela ginekologije i porodništva Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, ponosni smo na veliko priznanje koje nam je Ministarstvo zdravstva ukazalo uvrštavanjem našeg rodilišta u pilot projekt Ministarstva zdravstva “Rodilište prijatelj majki”. To je plod naših višegodišnjih aktivnosti s ciljem unapređivanja kvalitete našeg rada na planu skrbi za trudnice, rodilje, babinjače i novorođenčad. Sigurno da je sve to iziskivalo veliki angažman, trud i odricanje zdravstvenih djelatnica i djelatnika, kako liječnika, primalja, medicinskih sestara te Uprave bolnice. Temeljem individualne skrbi za trudnice, rodilje i babinjače, poseban je naglasak stavljen i na kontinuiranu edukaciju osoblja, gdje je velik broj primalja završio školovanje te s ponosom moramo naglasiti da imamo veliki broj prvostupnica primaljstva, a tri specijalistice ginekologije i opstetricije, završile su edukaciju te postale subspecijalistice fetalne medicine. Ističemo s ponosom da su dvije prvostupnice primaljstva završile edukaciju za IBCLC savjetnicu za dojenje. U svakodnevnom radu sve veći je naglasak na individualni pristup te maksimalno poštivanje želja naših rodilja, trudnica i babinjača, tako da je i postotak epiziotomija u rodilištu Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, među najnižim na području Hrvatske – istaknuo je dr. Fureš.
Sve spomenuto je rezultiralo i opsežnim građevinskim uređenjem same rađaonice s osiguranim uvjetima za privatnost rodilja te nazočnost njihovih partnera, te podizanjem kvalitete boravka trudnica, rodilja i babinjača, kao i novorođenčadi. Na spomenutome moramo zahvaliti i brojnim ljudima dobre volje, donatorima, općinama i gradovima s područja Krapinsko-zagorske županije, upravi bolnice te Krapinsko-zagorskoj županiji.

Bezbolan porod

– Temeljem spomenutoga, predrađaonica je opremljena švedskim ljestvama i medicinskim užetom, kao i loptama za pilates, koje su uz strunjače osigurane i za sve rađaonice. Isto tako u cijeloj predrađaonici i rađaonici je integriran i audio te TV video sustav kako bi se boravak u predrađaonici i rađaonici učinilo što kvalitetnijim. Ono što je potrebno istaknuti, a na što smo isto tako ponosni na činjenicu da su nabavljena i dva stolčića za porođaj, čime je našim rodiljama osigurana mogućnost jednog od najprirodnijih načina poroda. U predrađaonici i rađaonici, imamo i CTG- monitoring s centralnom jedinicom, koji nam uz individualni pristup te kontinuiranu skrb, osigurava iznimne rezultate na planu sigurnosti i kvaliteti rada te skrbi za naše trudnice, rodilje, babinjače te novorođenčad – nabrojio je dr. Fureš i dodao da se ponose i činjenicom da je rodilište počelo primjenjivati “bezbolan porod”, od listopada 2016., kao prva i do sada jedina na području Hrvatske, zaslugom prim. mr. sc. Jadranke Šanjug – uvođenjem inhalacijske analgezije, primjenom dušičnog oksidula, koji je potpuno siguran za majku i dijete. Dr. Šanjug rekla nam je da se sve spomenuto poduzima kako bi humanizirali porod, te rodiljama i partnerima, porod učinili što bezbolnijim, kako bi još više unaprijedili zadovoljstvo trudnica, rodilja i babinjača.
– Dosadašnji rezultati primjene plinske analgezije ukazuju na veliki broj zadovoljnih rodilja koje su koristile spomenutu analgeziju, a često nam dolaze i rodilje iz Zagreba, upravo zbog analgezije, rekla je dr. Šanjug.
– Ono što je poglavito potrebno istaknuti da će se pilot projekt “Rodilište prijatelj majki” prožeti i kroz cjelokupni zdravstveni sustav Krapinsko – zagorske županije, jer se temeljem daljnje povezanosti i koordinacije sa Županijskim koordinacijskim timom za promicanje dojenja, na području cijele županije, za svo medicinsko osoblje u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite organizirati edukacija, s ciljem edukacije oko provedbe projekta “Rodilište prijatelj majki”. Osmijeh našim majki i djece, nama zdravstvenim djelatnicama i djelatnicima, bit će najveće priznanje i poticaj za daljnje unapređivanje stručnog rada i poboljšavanje kvalitete u radu, a sigurno da će u daljnjem razdoblju pridonijeti naporima da Krapinsko – zagorska županija stekne uvijete za dosizanje prestižne titule “Županija prijatelj djece”, kao mjesto gdje je osmjeh majke i djeteta ono najvrednije. Nadamo se stoga da će u sljedećih 50 godina u razvoju i djelovanju rodilišta Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana biti isto tako plodonosno, a na čast i diku svih naših djelatnica i djelatnika, s ciljem da se broj poroda ne samo podigne, nego da bude garancija napretka Krapinsko – zagorske županije te susjednih mjesta koja joj gravitiraju – zaključio je dr. Fureš, zahvalivši liječnicama, liječnicima, primaljama, medicinskim sestrama, ravnateljstvu bolnice, vodstvu Krapinsko – zagorske županije i Grada Zaboka, kao i svim Zagorkama i Zagorcima te svim ljudima velikog srca, koji su im kroz 50 godina ukazali svoje povjerenje te pomagali u svakodnevnom radu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba