NAJVEĆE OKUPLJANJE GOSPODARSTVENIKA U KRAPINSKO – ZAGORSKOJ ŽUPANIJI OBIŠAO JE I MINISTAR TURIZMA GARI CAPELLI

POČEO JE GOSPODARSKI ZBOR: Uživajte u raskošnoj ponudi 300-tinjak izlagača, dobroj glazbi, hrani i vinu

Objavljeno: 07.09.2017. zagorjeinternational

Najveće okupljanje zagorskih gospodarstvenika, 25. Zagorski gospodarski zbor, započeo je danas u Krapini, u sklopu Tjedna kajkavske kulture, a privukao je 280 izlagača, koji svoje proizvode i usluge predstavljaju na pet tisuća četvornih metara prostora pokraj Osnovne škole “Ljudevit Gaj”. Uz Zagorce, na ZGZ-u se predstavljaju i izlagači iz još osam hrvatskih županija i Grada Zagreba. Na današnjem svečanom otvorenju u amfiteatru Srednje škole Krapina, bio je i ministar turizma Gari Capelli.
– Na plakatu koji sam vidio piše “Bajka na dlanu”, a zaista je bajkovito slušati gospodarske rezultate Krapinsko – zagorske županije. Sjajno je kad se u Hrvatskoj osjeti jedna pozitiva na nekom mjestu, od turizma, pa do svega što se danas ovdje predstavlja. Ovo je jedna županija koja je prepoznala i turizam, što je meni naročito drago. Nedavno sam bio ovdje i vidio sam u jednom hotelu koji je obnovljen da imao popunjenost 81 posto tijekom cijele godine. Dakle, to je jedan fenomen, naročito na kontinentu, dokaz da se itekako može kad se ima proizvod, kad se destinacijom upravlja onako kako se treba upravljati. Ova destinacija očito zna kako upravljati i na taj su način došli do tog rezultata, kako gospodarski, tako i turistički. Cijeli Gospodarski zbor i sve što se radi već 25 godina definitivno je rezultat i samo točka na i onoga što se čini. Turizam je ovdje ove godine 20 posto jači nego prošle. Zdravstveni turizam će ovdje biti još bolji i kvalitetniji sada kad u Saboru usvojimo zakon, i što se tiče turističkog i što se tiče zdravstvenog dijela. Već sljedeće godine možemo na ovom području ući u kvalitetnije i bolje investicije, u lječilištima, specijalnim bolnicama i poliklinikama. Tu je jedna svjetla budućnost, u pravom smislu “bajka na dlanu” – rekao je ministar Capelli.

Županija partner

Gospodarski zbor otvorio je državni tajnik u Ministarstvu poduzetništva i obrta Mario Antonić.
– Sa zadovoljstvom možemo konstatirati da jedno takvo tradicionalno događanje kao što je Zagorski gospodarski zbor, koji je prošao kroz turbulentne godine, održao se i pokazao i dokazao da vrijednost i marljivost gospodarstvenika u Zagorju doprinosi tim dobrim rezultatima. Moramo znati da je u našoj županiji pokrivenost uvoza izvozom 178 posto. To su informacije koje su impresivne i kad bi cijela Hrvatska barem na sličnoj razini, naša bi ekonomija bila puno zdravija i puno konkurentnija u svijetu. Stav Ministarstva poduzetništva i obrta i cijele Vlade je podržavati taj gospodarski razvoj i dalje, smanjivati administrativna opterećenja, smanjivati birokraciju, poboljšavati regulativu, privlačiti kvalitetne investicije, otvarati radna mjesta s visokom dodanom vrijednošću i zadržavati ljude, da kreiraju svoju egzistenciju ovdje, u prelijepom Hrvatskom zagorju – istaknuo je Antonić.
Kao ovogodišnja županija partner, nakon što je to prošle godine bila Šibensko – kninska, izabrana je Istarska, pa je to razlog zašto su svečano otvorenje svojom glazbom uveličali gosti iz Istre, a prisutnima se obratio i istarski župan Valter Flego.
– Prvi sam puta na Gospodarskom zboru i moram reći da se osjećam zaista ugodno. Ono što me oduševljava, jest ponuda koja može zadovoljiti svakakve ukuse, ponuda koja je u skladu s potražnjom kakva je danas na razini Europe. Raduje me što vidim i mnogo autohtonih poljoprivrednih proizvoda, što vidim mnogo djelatnosti koje iziskuju jedan dodatan izvor prije svega znanja koje se ugrađuje u proizvode, ne samo rada, i ono što mogu reći jest da smo župan Kolar i ja već razgovarali da ta suradnja neće završiti danas ovdje, da će svakako biti i “uzvratno” gostovanje kod nas u Istri i da će se nastaviti naša suradnja, ne samo na sajmovima, nego i na konkretnim međunarodnim projektima – rekao je Flego.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar pojasnio je zašto je upravo Istri pripala ta čast da bude partner Zagorju na ovom važnom događanju.
– Istra je najrazvijenija županija u Republici Hrvatskoj i sigurno da mi imamo dosta toga za naučiti od kolega iz Istre. Kolega Flego i ja sjajno surađujemo kao dva župana i htjeli smo to pretočiti na još bolju suradnju gospodarstva, da naši gospodarstvenici koji su izvozno orijentirani i koji imaju odlične proizvode i dobru radnu snagu, a to ima i Istra, da zajednički nastupe na trećem tržištu, da povežemo i turizam, i Brijune i Kumrovec, a ono što je najvažnije, jest da imamo ista razmišljanja kako se treba ponašati, raditi i kako vidimo Hrvatsku, ne samo do 2020. godine, nego do 2027. godine – istaknuo je Kolar.

KUD-ovi i limena glazba

Dobrodošlicu u Krapinu svima je poželio gradonačelnik Zoran Gregurović, koji je rekao kako je Zagorski gospodarski zbor postao neizostavan dio Tjedna kajkavske kulture.
– Izuzetno mi je drago da je svake godine sve više izlagača, da je i taj zbor, osim onog što gospodarstvenici nude, dobio onu jednu drugačiju notu, pa će tako ovdje nastupati i naši KUD-ovi i limena glazba, i evo, postao je to jedan lijepi događaj i dio Tjedna kajkavske kulture – zaključio je Gregurović.
Na otvorenju su bili i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, predsjednik Obrtničke komore KZŽ, Davor Pleško, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Josip Grilec, potpredsjednik HGK Josip Sacher, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i saborski zastupnici Marija Puh i Žarko Tušek.
Osim na prostoru OŠ “Ljudevit Gaj”, ovogodišnji ZGZ odvija se i na Šetalištu hrvatskog narodnog preporoda te u Srednjoj školi Krapina, a posjetitelji mogu uživati predavanjima i prezentacijama, mogu dobiti besplatne frizerske i kozmetičarske usluge, kao i degustirati autohtona zagorska jela i pića.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba