Obilježena 125. obljetnica rođenja najpoznatijeg Kumrovčana, Josipa Broza

JOŠ GA VOLE: Na “Danu mladosti i radosti” okupilo se 6500 štovatelja Titovog djela

Objavljeno: 27.05.2017. mladenmandic

Uz 125. obljetnicu rođenja Josipa Broza Tita, u njegovom rodnom Kumrovcu, danas je u organizacijI Saveza društava “Josip Broz Tito” održana tradicionalna manifestacija “Dani radosti i mladosti”.
Na ovogodišnjoj manifestaciji, prema procjeni policije, okupilo se oko 6500 štovatelja Titova djela iz svih dijelova Hrvatske, ali puno je bilo i Slovenaca te državljanina BiH-a.
– Tito, to je jedna povijest. To je čovjek koji je cijelu Hrvatsku poveo u borbu protiv fašizma i na tome mu uvijek trebamo biti zahvalni – rekao nam je Aldo Špar iz Zadra.
Olga Vodušek iz Maribora rekla je kako je u Titovo dobo svima bilo dobro, puno bolje nego danas, svi su pristojno zarađivali i dobro živjeli, dok danas jedan manji dio živi jako dobro, a najveći broj ljudi nema novca ni za podmirivanje najnužnijih životnih troškova.
Muradif Muharemović, 60-godišnjak iz Šenkovca, rodom iz Tuzle, otkad je Tito umro, već 37 godina svake godine uzastopce dolazi u Kumrovec odati počast svom bivšem predsjedniku.
– Dolazio sam u vremenima kad je u Kumrovcu bilo više policajaca nego posjetitelja, a s velikim ponosom dolazim i danas – rekao nam je Muharemović.

“Živjelo se bolje”

Ispred općine Kumrovec, kraj Titove rodne kuće, štovatelje Titova lika i djela pozdravio je kumrovečki općinski načelnik u odlasku Dragutin Ulama, koji je posebno istaknuo kako ga je prošle godine, kad su Kumrovec i Titova kuća poplavili, dirnuo jedan poziv iz Kranja, kada se cijela jedna brigada ponudila da dođe u pomoć Kumrovcu.
Dožupanica Krapinsko – zagorske županije Jasna Petek govorila je o Titovoj zasluzi u borbi protiv antifašizma, ali i njegovoj ulozi u pokretu nesvrstanosti.
O ulozi Josipa Broza Tita kao jednog od najvećih državnika u Europi, koji je obilježio drugu polovicu 20. stoljeća, govorili su i predsjednik Saveza društava “Josip Broz Tito”, Jovan Vejnović, počasni potpredsjednik Društva Tomislav Badovinac, te predsjednik SABA-e Hrvatske Franjo Habulin.
Istaknuli su kako se u Titovo vrijeme u Hrvatskoj živjelo puno bolje, a kako danas hrvatska Vlada uopće ne štiti tekovine antifašizma i tolerira neofašizam, a o tome koliko je Tito bio značajna osoba za povijest 20. stoljeća, najbolje govori činjenica kako je na svom pogrebu okupio rekordan broj predsjednika i premijera iz čitavog svijeta.

Titov portret 1500 eura

Ispred Titove rodne kuće i ove godine položeno je cvijeće brojnih delegacija, a na brojnim štandovima mogli su se kupiti suveniri vezani uz Titovo vrijeme.
Tako se primjerice titovka s crvenom maramom prodavala po cijeni od 50 do 70 kuna, Titove majice od 30 do 40 kuna, udarničke značke i plakete iz doba socijalizma po 50-ak kuna, zastave bivše države po 200-tinjak kuna, dok je rekordnu cijenu dosegnuo Titov portret u bronci težak 28 kilograma, koji se prodavao za čak 1500 eura.
No, oni koji su došli u Kumrovec tog novca nisu imali, pa će Titov portret morati pričekati bogatiju klijentelu.
U Kumrovcu se sviralo i tradicionalno Kozaračko i Užićko kolo, a s razglasa su se puštale i partizanke pjesme i Titovi govori.
Inače, kako smo uspjeli doznati od slovenskih posjetitelja koji su dolazili u Kumrovec, oni su na graničnom prijelazu Razvor – Bistrica ob Sotli, na slovenskoj strani čekali više od jednog sata na ulazak u Hrvatsku, pa su mnogi i zakasnili na obilježavanje Titove obljetnice. (Mladen Mandić)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba