U Bedekovčini se održava Sajam udruga Krapinsko – zagorske županije

“Danas, kad svi trče za kapitalom, treba posebno cijeniti ljude koji svoje slobodno vrijeme daju za opće dobro, ne tražeći ništa zauzvrat”

Objavljeno: 27.05.2017. Alen Brodar

U Bedekovčini se održava Sajam udruga Krapinsko – zagorske županije, na kojem se predstavlja 40-ak udruga te Savjet mladih KZŽ i Savjet za razvoj civilnog društva KZŽ.

Ivana Radanović iz Mreže udruga Zagor, koja je jedan od organizatora Sajma, istaknula je da je ovo drugi Sajam udruga koji se održava u Bedekovčini, od ukupno 12 sajmova koji su se dosad održali.
– Osim ovog Sajma, na nivou Hrvatske danas se završavaju još dva slična događanja – Dani otvorenih vrata udruga te manifestacija “Hrvatska volontira”. Drago mi je da se sve to odvija u isto vrijeme te zahvaljujem suorganizatorima ovog našeg sajma koji su nam pomogli – rekla je I. Radanović.

Na dobrom putu

Sve je pozdravio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je čestitao svima na radu, istaknuvši da se Krapinsko – zagorska županija iznimno ponosi svojim udrugama.
– Uvijek se kaže, koliko je razvijeno civilno društvo, toliko je razvijena i zemlja. Mi još na tome moramo raditi, no uvjeren sam da smo na dobrom putu. Volontiranje je usko vezano s radom udruga i to su ljudi koji svoje slobodno vrijeme daju za opće dobro, ne tražeći ništa zauzvrat. Danas u ovom svijetu, gdje svi trče za novcem i kapitalom to je posebna vrijednost, stoga te ljude treba i posebno cijeniti. Krapinsko – zagorska županija za civilno društvo godišnje izdvaja više od pet milijuna kuna i kako će rasti gospodarstvo, tako će rasti i novac koji će se izdvajati za civilno društvo. Zahvaljujem vam na svemu što radite, prije svega za svoje sugrađane. Pokazali ste da ste bez obzira na to što ste većina volonteri, povlačite sredstva iz europskih fondova bolje nego neki koji za to imaju plaćene profesionalce. Vi ste primjer svima nama i zbog toga ćemo vas i dalje podržavati – obratio se župan Kolar prisutnima.

Treći po broju suicida

Jedna od udruga koje su se predstavile, bilo je i Društvo psihologa Krapinsko – zagorske županije.
– Cilj nam je promovirati psihologiju među građanstvom. Ovdje smo s projektom edukacije i senzibilizacije djece, roditelja i nastavnika u srednjim školama, o problemu suicida mladih, koji provodimo posljednjih šest godina. Naime, Krapinsko – zagorska županija je na nesretnom trećem mjestu u Hrvatskoj po broju suicida, u populaciji općenito, a onda i među mladima. Otkad provodimo ovaj projekt, moram reći da smo prepoznati, i to je dobro. Polako, ali sigurno se smanjuje broj suicida u županiji, kaže psihologinja Tončica Božić iz Društva psihologa KZŽ, udruge koja je aktivna 15-ak godina i broji 36 članova.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba