Belgijanac Dirk Vannetellbosch kapelan je zagorskog ogranka međunarodne moto udruge policajaca “Plavi vitezovi”

Svećenik u kožnim hlačama: Veliki sam zaljubljenik u motore i zagorske brege

Objavljeno: 03.05.2017. Jelena Jazbec

Moto udruga policajaca “Plavi vitezovi Croatia VII”, sa sjedište u Benkovu pokraj Pregrade, 25. je članica međunarodne udruge policajaca pod nazivom “Blue Knights Law Enforcement Motorcycle Club”, koja djeluje u 24 zemlje širom svijeta, sa 616 ogranaka i preko 20 tisuća članova. Udrugu čine policijski službenici Policijske uprave Krapinsko – zagorske koji posjeduju motocikle. Članovi udruge mogu biti samo policijski službenici, aktivni ili umirovljeni, a primarni rad udruge je humanitaran, s posebnim naglaskom na financijsku i drugu pomoć djeci.
No, osim humanitarnog rada, Udruga svake godine na blagdan Tijelova u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije organizira blagoslov motora i motorista. Posebnost tog blagoslova je u tome što ga predvodi kapelan kluba zagorske Moto udruge “Plavi vitezovi”, belgijski svećenik Dirk Vannetellbosch, član belgijskog Chaptera LE MC “Blue Knights Belgium VIII”. Vlč. Dirk upravitelj je Župe Kerk Jette u Bruxellesu, a svake godine svojim motorom prelazi 1400 kilometara, kako bi predvodio misno slavlje i udijelio blagoslov hrvatskim bikerima. Već se toliko povezao s njima, da ga oni od milja zovu pater Dirk, a Hrvatsku je tolio zavolio da već petu godinu zaredom dolazi u Zagorje nekoliko puta godišnje kako bi u Krapini, na privatnim podukama, učio hrvatski jezik. Misna slavlja na blagoslovu motora u Pregradi također redovito služi upravo na hrvatskom jeziku.

Prvi susret

Zahvaljujući ljubavi prema motociklima i udruzi “Blue Knights”, rodilo se i veliko prijateljstvo između patera Dirka i Romea Vdovića, predsjednika Moto udruge policajaca “Plavi vitezovi Croatia VII”.
– Kada sam prvi puta došao u Hrvatsku, trebao sam prespavati u Benkovom, u prostorijama zagorskog ogranka udruge. S obzirom na to da se sjedište udruge nalazi odmah pokraj vatrogasnog doma u Benkovom, naišao sam taman kada se održavala vatrogasna zabava. Sjećam se mnoštva ljudi, glazbe, a ja u potpunosti zbunjen, s obzirom na to da nisam znao ni riječi hrvatskog. Romeo je tada bio na moru, tako da me dočekao njegov otac, koji mi je pokazao jastuk, što je bio znak da će me odvesti na spavanje – s osmjehom se pater Dirk prisjeća svog prvog susreta sa Zagorjem.
Upoznavši kasnije Romea Vdovića, među njima se rodilo veliko prijateljstvo, a Vdović ga je naposlijetku zamolio da bude kapelan zagorskog ogranka Udruge. Zbog toga je počeo i učiti hrvatski jezik, za koji kaže da je užasno težak, a zagorske brege s vremenom je jako zavolio, jer neprestano otkriva nove ljepote krajolika. Posjetio je i druge krajeve Hrvatske, ali Zagorje je njegov favorit.
– Kada se vozim iz Benkova na poduke do Krapine, i zastanem na nekom od brežuljaka, pogled koji se pruža odande jednostavno oduzima dah. Upoznao sam mnoge drage ljude u ovom kraju. Upoznat sam i s hrvatskim prilikama, teškom gospodarskom situacijom i nedostatkom novca, ali mladima bih poručio, ostanite u ovom lijepom kraju, jer iako se čini kako je u Europi bolje, vjerujte, i mi se nosimo sa svakakvim poteškoćama – ističe.
Kao jedan od gorućih problema u Belgiji, navodi individualističko društvo. Iako se kao svećenik trudi uspostaviti zajedništvo među vjernicima, kojih je, kaže, sve manje, to je jako težak zadatak, s obzirom na to da privrženost Crkvi sve manja, a zbog užurbane svakodnevice, ljudi se otuđuju jedni od drugih i nema istinske bliskosti među pripadnicima župnih zajednica. Pater Dirk ističe kako je u Zagorju situacija ponešto drugačija, jer je dosta starijeg stanovništva koje je odraslo na čvrstim temeljima vjere, no predviđa da ćemo se kroz 20 – 30 godina i ovim krajevima nositi s jednakim problemima.

“Smijeh je lijek”

Kao drugi problem navodi terorizam, koji sije razdor među pripadnicima kršćanskih i muslimanskih vjerskih zajednica, a u Bruxellesu, za razliku od Zagorja, žive pripadnici različitih religija.
– Teško je nositi se s time, ali trudimo se. Moj prijatelj imam i ja uvijek sve teške situacije nastojimo okrenuti na šalu, pa smo se tako susreli nakon napada u Bruxellesu, ja sam pogledao i pitao: “Nemaš bombu, zar ne?”, i onda smo se nasmijali i zagrlili. Nemamo izbora, stanovništvo je mješovito i jednostavno moramo naučiti živjeti u slozi i zajedništvu – zaključuje pater Dirk.
Njegov desetodnevni posjet Zagorju je završio, ali ovaj se simpatični svećenik u naše krajeve vraća već 15. lipnja, kada će u pregradskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvoditi tradicionalni blagoslov motora i motorista.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba