Uz Dan općine Hum na Sutli

Spomenka Štimec dobitnica ovogodišnje nagrade “Rikard Jorgovanić”

Objavljeno: 24.04.2017. mladenmandic

U Narodnoj knjižnici u Humu na Sutli, održana je književna manifestacija “Dan Rikarda Jorgovanića”, posvećena ovom književniku rođenom 11. travnja 1853. godine u Malom Taboru, a koji je svojim kratkim stvaralaštvom ostavio neizbrisiv trag u hrvatskoj književnosti. Ujedno je ovim programom započeo i program obilježavanja Dana općine.

“Dom u srednjoj Europi”

U ime općine Hum na Sutli, sve koji su došli na manifestaciju, pozdravio je općinski načelnik Zvonko Jutriša, a u ime Krapinsko – zagorske županije, zamjenica župana Jasna Petek. Općina Hum na Sutli u suradnji s Hrvatskozagorskim književnim društvom ove je godine po deveti puta dodijelila književnu nagradu “Rikard Jorgovanić”. Bila su predložena izdanja “Vladimir Šenjug: Zrele godine”, poezija Spomenka Štimec “Dom u srednjoj Europi”, poezija Vladimira Šenjuga, Darka Raškaja i Đurđe Lovrenčić “Čuvarek ognjišča”, Davorina Vujčića “Sugovori” i poezija Sanje Mendek “Kaleidoskop”, koja je izdana u vlastitoj naknadi. Povjerenstvo za dodjelu nagrade donijelo je odluku da se ove godine nagradi djelo “Dom u srednjoj Europi” – zbirka zapisa, pripovijetki i putopisa autorice Spomenke Štimec. O nagrađenoj autorici i knjizi govorila je urednica biblioteke HZKD-a Vlasta Horvatić Gmaz, a izvatke iz nagrađenog djela čitala je Snježana Horvatin.

Scenski prikazi

Ovogodišnjoj dobitnici povelju je uručio načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša, a cvijeće predsjednik Hrvatskozagorskog književnog društva Božidar Brezinščak Bagola. U prigodnom programu sudjelovali su učenici Glazbene škole iz Pregrade, Larisa Legčević, Dario Tuđina, Nikolina Klasiček, Marko Tepeš te učenici humske OŠ Viktora Kovačića, koji su pod vodstvom mentorice i voditeljice dramske sekcije Milice Ivanović uprizorili dva scenska prikaza, “Ljubav i slova” i “U knjižnici”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba