KRAPINSKE TOPLICE

Puštanjem u zrak stotinu lampiona, obilježili završetak radova na trgu ispred župne crkve

Objavljeno: 18.04.2017. Jelena Jazbec

Nakon blagoslova vatre i tradicionalnog bdjenja pred Uskrs, vjernici i stanovnici Krapinskih Toplica, uz podršku Puhačkog orkestra Selno i folklorne sekcije KUD-a “Zlatko Baloković”, obilježili su završetak radova na trgu pred župnom crkvom Presvetog Trojstva, puštanjem u zrak stotinu lampiona. Obnovljeni prostor blagoslovio je đakon Samson Štibohar, a toplički župnik Mato Herceg podsjetio je nazočne na potrebu očuvanja kulturne baštine te zahvalio Ministarstvu kulture na podršci pri restauratorskim radovima na župnoj crkvi i dvjema topličkim kapelicama, te Općini Krapinske Toplice, što u partnerstvu s crkvom i ostalim institucijama, ulaže u oplemenjivanje javnog prostora.

Niz investicija

Načelnik Ernest Svažić naglasio je kako su tijekom proteklih nekoliko godina uspješno obnovljeni desetljećima zapuštani simboli Krapinskih Toplica: kapelica sv. Marije Magdalene i kapelica sv. Antuna, a uskoro će biti završeni i radovi na uređenju povijesne Aleje kestena.
Obnova platoa nastavak je niza investicija, započetih izgradnjom novog dječjeg vrtića, i plod nastojanja Općine da se uredi urbanistička cjelina oko župne crkve te udahne novi život povijesnoj jezgri mjesta. Prostor je obnovljen u skladu s projektom arhitektonskog studija Mikelić Vreš arhitekti, a izvođač je bio tvrtka MDK. Radove u vrijednosti 400 tisuća kuna, sa 190 tisuća kuna sufinanciralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, a ostatak novca osiguran je općinskim proračunom.

Podna rasvjeta

Crkveni je trg opločen granitnim kockama koje na trideset mjesta ustupaju mjesto podnoj rasvjeti, koja u večernjim satima stvara poseban ugođaj. Sastavni dio trga je i raspelo, koje su Krapinskim Toplicama darovali zahvalni pacijenti 30-ih godina 20. stoljeća.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba