VINAGORSKO HODOČAŠĆE

Biskup Košić: Kuburaši kao da nas pozivaju da se probudimo u duši i prihvatimo istinu da je Isus Kralj života

Objavljeno: 17.04.2017. Jelena Jazbec

Na trećem Zavjetnom hodočašću kuburaša Majci Božjoj Vinagorskoj okupilo se 15 kuburaških udruga, čiji su članovi već od jutra svojim gromoglasnim pucnjevima slavili radost uskrsnuća Isusa Krista. Svečana procesija krenula je od kapele svete Barbare, predvođena tronom Majke Božje Vinagorske, kojeg su nosili članovi kuburaške udruge “Kostelska pištola – Keglevićeva straža“. Euharistijsko slavlje predvodio je mons. Vlado Košić, sisački biskup.

Djevica Marija

– Kada je Isus uskrsnuo, naviješta Evanđelje, dogodio se veliki potres. Isto tako i nama kuburaši donose potres i kao da nas pozivaju da zastanemo, malo razmislimo i probudimo se u duši. A zašto nas treba buditi? Da prihvatimo istinu da je Isus Kralj života i da vlada u vijeke vijekova. Isus je danas živ među nama i to svima nama koji vjerujemo, daje neizmjernu snagu – rekao je biskup Košić u svojoj propovijedi.
Osvrnuo se i na Djevicu Mariju, koju posebno slave župljani vinagorske župe.
– Marija je uz Isusa stajala i kada je nosio križ, i kada je na njega bio razapet. Ona je proživjela taj trenutak teške žalosti, ali je u sebi imala vjeru da je ono što je njoj nemoguće, Bogu moguće. Znala je da Sin Božji nikada ne može biti poražen i upravo je ona prva doživjela radost uskrsnuća – rekao je.
Po završetku liturgijskog slavlja, okupljeni vjernici obišli su oko oltara, pjevajući marijanske pjesme.
Tijekom cijelog poslijepodneva potrajat će druženje hodočasnika i kuburaša, uz glazbeni program i bogatu ugostiteljsku ponudu.

“Proljeće u Pregradi“

Zavjetno hodočašće kuburaša održava se u sklopu manifestacije “Proljeće u Pregradi“ te “Kostelske Uskrsne pištole“, koja završava na Bijelu nedjelju kod kapelice sv. Stjepana u Kostelu. Majci Božjoj Vinagorskoj hodočastili su članovi sljedećih kuburaških udruga: “Desinićka kubura“, “Stara kubura“ Stipernica, “Sloga“ Stipernica, “Taborska kubura“, “Munja“ Tuhelj, “Sveti Petar“ Brezno, “Kostelska pištola – Keglevićeva straža“, “Sveti Leonard“ Pregrada, “Sveti Vid“ Klenovec, “Složna kubura“ Pregrada, “Sveti Pavao“ Prišlin, “Kubure“ Mala Erpenja, “Sveti Martin“ Sutlanska Poljana, “Ban Toma Erdody“ Kačkovec, “Grof KJeglević“ Pregrada i “Vinagorska kubura“, kao i članovi DVD-a Laz.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba