MINISTARSTVO KULTURE

Za arheološka istraživanja u Zagorju 320 tisuća kuna, a financira se i zaštita nematerijalnih kulturnih dobara – evo kojih

Objavljeno: 09.04.2017. Jelena Jazbec

Ministarstvo kulture u 2017. će godini financirati sedam projekata iz programa arheološke baštine, s područja Krapinsko – zagorske županije, ukupne vrijednosti 320 tisuća kuna. Najviše novca, 60 tisuća kuna, odobreno je Institutu za arheologiju, za lokalitet Stari grad Vrbovec u Klenovcu Humskom. Po 50 tisuća kuna dobit će Grad Donja Stubica za srednjovjekovnu utvrdu Donja Stubica te Centar za ranosrednjovjekovna istraživanja Zagreb, koji će vršiti istraživanja na lokalitetu kod crkve Majke Božje Gorske u Loboru. Po 40 tisuća kuna, Ministarstvo dodjeljuje Muzejima Hrvatskog zagorja za arheološki lokalitet Samci u Gornjoj Stubici, Pučkom otvorenom učilištu Krapina, za Stari grad, Arheološkom muzeju u Zagrebu, za prapovijesni lokalitet Strugača na području Mihovljana te Općini Radoboj, za Arheološki park Strahinjščica – lokalitete Plat i Crkviše.

Inovativne prakse

Također će se uložiti značajna sredstva u zaštitu nematerijalnih kulturnih dobara, a u toj se kategoriji nalazi pet programa iz KZŽ, kojima se dodjeljuje ukupno 43 tisuće kuna. Po 10 tisuća kuna dobit će Narodna knjižnica Hum na Sutli za očuvanje govora Huma na Sutli, Klub Kostelska pištola za Kostelsku uskrsnu pištolu 2017., Radio Kaj za projekt “Dajmo djeci korijene i krila” te Muzej Staro selo Kumrovec za radionice tradicijskog lončarstva. Ekološko društvo Lijepa naša iz Dubrave Zabočke dobit će tri tisuće kuna za projekt “Učimo raditi zagorske domaće štrukle”.
Među inovativnim umjetničkim i kulturnim praksama, odobren je novac za “Stub – klub” iz Donje Stubice, zabočki Gokul, Humsku udrugu mladih, udrugu Regenerator te Udrugu mladih Feniks iz Oroslavja.

Informatička oprema

Zahvaljujući novcu Ministarstva kulture, nabavit će se i informatička oprema za zagorske knjižnice: Gradsku knjižnicu i čitaonicu Antun Mihanović Klanjec, Gradsku knjižnicu Pregrada, Gradsku knjižnicu Zlatar, Muzeje Hrvatskog zagorja, Narodnu knjižnicu Hum na Sutli, Općinsku knjižnicu i čitaonicu Sveti Križ Začretje, Općinsku knjižnicu Krapinske Toplice te Pučko otvoreno učilište Donja Stubica – Knjižnicu Donja Stubica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba