“Vezom slikamo” u Oroslavju

“Nismo poznati kao Lepoglavska ili Paška čipka, ali i mi imamo puno toga za pokazati”

Objavljeno: 09.04.2017. mladenmandic

Članice udruge “Oroslavski vez” u prostorima Osnovne škole u Oroslavju organizirale su izložbu svojih ručnih radova ”Vezom slikamo”. Na jednom mjestu bili su izloženi ručni radovi na domaćem platnu s raznoraznim tradicijskim motivima, ali i prigodnim blagdanskim, povodom nadolazećeg blagdana Uskrsa. Predsjednica Udruge Andreja Gredičak istaknula je na otvorenju izložbe kako udruga “Oroslavski vez” ima 20-ak članica, a na ovoj izložbi predstavili su se s više od stotinjak radova – stolnjaka, zidnjaka, hadrica (pokrivala za košare koje su se nosile na sajam ili u polja težacima), torbica te risanih, pisanih i kačkanih suvenira.

Djeluju 11 godina

– Udruga “Oroslavski vez” djeluje od 2006. godine i nastojimo očuvati tradiciju oroslavskog veza. Pojavljujemo se na brojnim sajmovima i manifestacijama, a posebno nas veseli što smo tu našu tradiciju uspjeli prenijeti i na mlađe kako bi je uspjeli očuvati za daljnja pokoljenja. Tako su tu danas s nama i učenici Eko – etno grupe Osnovne škole iz Oroslavja te članovi oroslavskog Društva “Naša djeca” koji su izradili i uskrsne ukrase koji se mogu kupiti. Nismo tako poznati kao primjerice Lepoglavska ili Paška čipka, ali i mi njegujemo svoju tradiciju i imamo puno toga za pokazati – rekla je predsjednica Udruge Andreja Gredičak.

Prenošenje vještine

Izložbu ručnih radova “Vezom slikamo” otvorili su župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar te gradonačelnik Oroslavja Ivan Tuđa. Gradonačelnik Tuđa istaknuo je kako se divi ženama i zahvaljuje svim mamama i bakama što prenose vještinu vezenja na buduće generacije, a župan Željko Kolar nadovezao se kako je zbog tradicije izuzetno važno što se vještina vezenja prenosi s pokoljenja na pokoljenje.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba