Krapinski proračun 45,4 milijuna kuna

“Odrađen je veliki posao, kojim su postavljeni dobri temelji za daljnji razvoj Krapine”

Objavljeno: 30.12.2016. Alen Brodar

 

Gradsko vijeće Krapine na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici održanoj u četvrtak, jednoglasno je prihvatilo prijedlog proračuna za 2017. godinu, koji iznosi ukupno 45,4 milijuna kuna, od čega se iznos od 39,5 milijuna odnosi na prihode i primitke Grada Krapine, a iznos od 5,9 milijuna kuna na vlastite i namjenske prihode proračunskih korisnika. To su Javna vatrogasna postrojba Grada Krapine s 1,1 milijuna kuna, Dječji vrtić “Gustav Krklec” Krapina s 2,3 milijuna, Osnovna škola “Ljudevit Gaj” sa 668.300 kuna, Osnovna škola Augusta Cesarca sa 704.254 kune, Pučko otvoreno učilište Krapina s 525.000 kuna te Gradska knjižnica Krapina sa 478.658 kuna.

Strategija razvoja grada

– Pomaci su vidljivi, puno je toga napravljeno, a što je najbitnije, tu su nas pratile i državne tvrtke. Sigurno da bez njih ne bismo mogli masu stvari realizirati, nismo ni svjesni koliki je zahvat zamjena i rekonstrukcija podzemne infrastrukture kroz središte grada. Radilo se mnogo i na poboljšanju društvenog života u gradu, proradilo je ponovo kino, Tjedan kajkavske kulture bio je bogatiji no ikad, ali bio je tu i niz drugih događanja koja su gradu dala višu dimenziju. Donijeli smo i Strategiju razvoja grada do 2020. godine, a imamo nekoliko spremnih projekata koji su gotovi i spremni za kandidiranje. To su zgrada stare Elektre u Magistratskoj ulici 13, dogradnja OŠ Augusta Cesarca, uređenje male dvorane koja je iza Festivalske dvorane, u kojoj bi trebao niknuti Multifunkcionalni centar za mlade. U proračunu za sljedeću godinu je nekoliko bitnih stvari, prije svega rad na komunalnoj infrastrukturi – dosta cesta, nogostupa. Idemo u korak s vremenom, pa će se riješiti i telekomunikacijska infrastruktura, građanima će biti omogućen brzi internet. Odmah po novoj godini, nakon odabira izvođača, kreće rekonstrukcija mosta kod sv. Ivana, zatim mosta kod Kotke. On će se proširiti, a dobit će i pješačke staze sa svake strane. Ove su godine već izgrađeni “Lidlov most” te su rekonstruirani Wohlov most i pješački most kod Gradskog vrtića. Ono što nam je želja za sljedeću godinu, jest da se uredi pojas uz s obje obale Krapinčice, na potezu od Ulice A. Starčevića do mosta u Mihaljekovom Jarku kod policije, kako bi se dobila lijepa šetnica koja bi građanima iz tog dijela grada skratila i uljepšala put do centra. Uređuju se igrališta na području cijelog grada, uskoro će sva naselja imati igrališta, a završen je i natječaj za izgradnju kružnog toka kod Željezničkog kolodvora. Mislim da korak po korak naša Krapina poprima novo lice – rekao je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović i svim građanima zaželio sve najbolje u 2017. godini. Čestitkama se pridružio i predsjednik Gradskog vijeća Željko Pavić, koji je dodao kako je ovo četvrti proračun koji je donesen jednoglasno, a u kohabitaciji.

Kohabitacija za primjer

– Jedan smo od gradova koji može biti primjer u Hrvatskoj, svi koji smo bili bliži izvoru sredstava smo se zajednički pobrinuli da završe u Krapini te smo dokazali da se i s malim sredstvima u proračunu mogu napraviti veliki poslovi. Što se tiče proračuna za 2017. godinu, velik dio sredstava će se potrošiti na razvojni dio, na nove prometnice, kao što je produžetak Ulice Frana Galovića, s druge strane će se u cijelosti razviti optička infrastruktura, pa će svako kućanstvo, prvo u centru, a onda i u okolnim naseljima, dobiti optiku u svoju kuću, što će biti velik poticaj i obrtnicima te investitorima da se pokrenu novi poslovi preko interneta. Pripremili smo dobar temelj za daljnji razvoj Krapine, što je najvažnije. Ono što nam još uvijek predstavlja probleme, to su prometnice, odnosno mostovi, ali i to će se u 2017. godini napraviti. Time bismo završili dio priče koju smo planirali još prije samih izbora prije tri i pol godine. Naravno, velik je posao pred nama. To je uređenje Trga Ljudevita Gaja, što će koštati puno, pa pokušavamo dio novca pribaviti iz Fondova, a dio ćemo morati izdvojiti iz gradskog proračuna. Ali kada se sve sažme, sve četiri godine vodili smo računa da proračun bude uvijek razvojan, da bude socijalno osjetljiv i ostvariv te realan. Srećom, u tome smo uspjeli – zaključio je Željko Pavić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba