Štrajk u AZM-u

“Radnici ne trebaju snositi posljedice loših poteza menadžmenta”

Objavljeno: 27.12.2016. Alen Brodar

 

Nezavisni cestarski sindikat (NCS) u petak je najavio štrajk na autocesti Zagreb – Macelj za 14. siječnja, jer poslodavac Egis – Road Operation Croatia, koji za koncesijsko društvo Autocesta Zagreb – Macelj (AZM) obavlja poslove redovnog održavanja, namjerava smanjiti materijalna prava radnika kroz Kolektivni ugovor za 10 posto. Radi se o smanjenju proračuna za radnike od oko dva milijuna kuna godišnje, piše N1.

Nije uvjerio sindikat

Predsjednik NCS-a Mijat Stanić rekao je na konferenciji za novinare kako poslodavac u pregovorima nije uvjerio sindikat u opravdanost smanjenja materijalnih prava, kolektivni pregovori su prekinuti, a sindikat je pozvao radnike u štrajk do ispunjenja zahtjeva, kao i na štrajk solidarnosti ostalih podružnica NCS-a.

Naglasio je kako je francusko poduzeće EGIS pristalo na niže cijene održavanja cesta s državnom, od oko milijun eura te da je kroz razne oblike izvlačila novac iz poduzeća, kroz tvrtke – kćeri, a da sada preko radnika želi nadoknaditi te gubitke.

– Radnici ne trebaju snositi posljedice loših poteza menadžmenta – kazao je Stanić i kao primjer poslovanja EGIS-a naveo je zimsko održavanje koje EGIS plaća višestruko skuplje nego HAC ONC. Napomenuo je da sve poslove koji se mogu dati u tzv. outsourcing daju se tvrtkama povezanima s EGIS-om.
– Nitko se ne želi odreći svog dijela kolača, a jedino bi radnici trebali to platiti s dva milijuna kuna. Mi na to ne možemo pristati. Kako nismo uspjeli nagovoriti poslodavca da se odrekne tih zahtjeva prema radnicima ne vidimo drugog odgovora osim da idemo u štrajk – rekao je Stanić.

Postupak mirenja

Pojasnio je i da mora proći postupak mirenja od minimalno 5 dana da bi štrajk bio zakonit.
– Ukoliko u procesu mirenja poslodavac ne odustane od tih zahtjeva prema radnicima, idemo u štrajk 14 siječnja – naglasio je, dodavši da će i ostale podružnice NCS-a održati štrajk solidarnosti dva dana nakon početka štrajka, i to u cijeloj zemlji, u 10 društava, od kojih je najjače HAC ONC.
Radnici će, dodaje, tijekom štrajka izvršavati samo svoje zakonske obaveze vezane uz sigurnost prometa. Napomenuo je da je resorno ministarstvo vršilo pritisak na EGIS da pristane na manju cijenu radova pa je, smatra Stanić, i ono djelomično odgovorno za ovu situaciju.
Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever rekao je da NHS podupire NCS u najavi štrajka te dodao da se loši potezi poslodavaca ne smiju prelijevati na radnike. Istaknuo je da poslodavac ima još vremena sjesti i dogovoriti se odnosno odustati od toga da “preko leđa radnika naplati svoje loše poslovanje”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba