Zaraženo meso u Lidlu

Zbog nepravodobnog informiranja javnosti, Tolušić smijenio čelnika Uprave za veterinarstvo

Objavljeno: 16.11.2016. mladenmandic

Zbog afere oko mesa zaraženog salmonelom, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić smijenio je Tomislava Kiša, čelnika Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane. Tolušić smatra kako je Kiš odgovoran što javnost nije na vrijeme obaviještena o slučajevima zaraženog mesa.

Pojačavanje kontrole

– Smatram da je suludo da mi o takvim stvarima ne izvještavamo javnost. I to je ono što ćemo ubuduće spriječiti. Ni mene nije obavijestio, a ja sam kao ministar to prvi trebao znati. Zdrav razum nalaže da je to nešto o čemu se treba odmah obavijestiti javnost, jer se dio tih proizvoda možda još uvijek nalazi u zamrzivačima kupaca – rekao je Tolušić na izvanrednoj konferenciji za novinare.
Dodao je kako svaki komad uvoznog mesa iz bilo koje države EU, Ministarstvo ne može kontrolirati na granici, jer je to fizički nemoguće, već se ono mora kontrolirati u proizvodnji, a trgovine moraju same raditi svoje inspekcije. No, i Ministarstvo može pojačati svoje kontrole. Dodao je kako u slučaju zaraženog mesa nije riječ o istom proizvođaču iz Poljske, čija su jaja zbog salmonele krajem listopada povučena s tržišta. Na pitanje hoće li sada postati praksa objavljivanje imena proizvođača čiji se proizvodi povlače s tržišta, ministar Tolušić rekao je kako će se ta imena ubuduće objavljivati. Ni javnost nije na vrijeme obaviještena.

Hladni lanac

Oglasio se i Lidl Hrvatske, gdje je kupljeno zaraženo meso. Kažu da je zaraženo meso – svježa pileća prsa iz Poljske, dobavljača Mesne industrije Braća Pivac, i pačja prsa s kožom, podrijetlom iz Mađarske, dobavljača Hungerita, poslao na redovitu kontrolu ispravnosti u akreditirani laboratorij te je u konkretnom slučaju, po zaprimanju pozitivnog nalaza, odmah obavijestio Ministarstvo poljoprivrede.
– Lidl u svojoj ponudi svježeg mesa ima isključivo originalno zapakirane proizvode te ni na koji način ne može utjecati na eventualnu kontaminaciju proizvoda. Kako bi se održala zdravstvena ispravnost proizvoda, neophodno je održavanje hladnog lanca od trenutka proizvodnje, pa do trenutka prodaje u našem trgovačkom lancu. Taj hladni lanac se višekratno provjerava neposrednom kontrolom temperature. Kod visokorizičnih namirnica, kao što je svježe meso, vrlo važno je da se i nakon kupnje transportiraju i čuvaju na odgovarajućoj temperaturi, te da se prije konzumacije pravilno termički obrade, kako je i navedeno na deklaraciji proizvoda – piše u svom priopćenju Lidl ta dodaje da ukoliko njihovi kupci još uvijek imaju kupljeni proizvod, mogu ga vratiti u Lidlove trgovine, uz povrat novca, i to neovisno o tome imaju li račun ili ne.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba