HITNA SLUŽBA U PREGRADI

Ovo je tim koji će spašavati živote građana Pregrade, Desinića i Huma na Sutli

Objavljeno: 15.11.2016. Jelena Jazbec

– Cilj je postignut – rekao je prilikom današnjeg svečanog otvorenja ispostave hitne medicine Krapinsko – zagorske županije u Pregradi, pregradski gradonačelnik Marko Vešligaj. Grad Pregrada te općine Desinić i Hum na Sutli dobile su tim T1 hitne medicinske pomoći, nakon ustrajne borbe koja je rezultirala i mirnim okupljanjem građana u travnju ove godine. Naime, u Krapinsko – zagorskoj županiji do sada su postojala četiri punkta T1, u Zaboku, Krapini, Zlataru i Donjoj Stubici, dok su u Pregradi, Klanjcu, Konjščini i Mariji Bistrici bila dežurstva. Prvim nacrtom nove Mreže hitne službe, za Krapinsko – zagorsku županiju bio je predviđen samo jedan punkt T1 i jedan punkt T2. Takav prijedlog izazvao je nevjericu građana Pregrade, Huma na Sutli i Desinića, koji su se, zajedno sa svim političkim strankama koje djeluju na tom području, te gradskim i općinskim vlastima, ujedinili u borbi za dovođenje Tima T1 u Pregradu.

Realni argumenti

– U svojim dopisima Ministarstvu zdravlja, navodili smo realne argumente. Ovo je bilo najveće područje u Krapinsko – zagorskoj županiji koje nije bilo pokriveno Timom T1, a navodili smo površinu, broj stanovnika, broj nerazvrstanih cesta, te vrijeme koje je potrebno da bi se došlo do pacijenta – rekao je Vešligaj.

– Pregradsko područje najčešće je pokrivao tim iz Krapine. Vrijeme intervencije, od prijema poziva do dolaska do pacijenta, za ona najudaljenija područja, iznosilo je oko 35 minuta, i onda još toliko do bolnice. Znači, tu smo premašivali onaj zlatni standard koji nalaže da se u hitnoj medicini do pacijenta treba doći unutar 20 minuta i do bolnice unutar sat vremena. Pregradski Tim T1 sada će do najudaljenijih područja doći za najviše 18 minuta – rekao je Krešimir Božić, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ.

Najbolja pokrivenost

Župan Željko Kolar pojasnio je način financiranja Timova T1, koje dobivaju Pregrada i Marija Bistrica, te Timova T2, koji će od sada djelovati u Klanjcu i Konjščini.

– Timovi T1 financiraju se iz Ministarstva zdravlja, dok će pola iznosa za financiranje Timova T2 osigurati Ministarstvo, a pola Županija. Na taj smo način dobili doktore u Klanjcu i Konjščini koji će to područje pokrivati vikendom. Krapinsko – zagorska županija time je postala županija s vjerojatno najboljom pokrivenošću hitnom službom u Republici Hrvatskoj – rekao je župan Kolar.

– Pokazali smo da, kada se ljudi udruže, kada se aktiviraju, kada postoji jedna sinergija svih sektora i svih političkih opcija, nešto se može postići – zaključio je gradonačelnik Vešligaj.

Osim njega, na svečanom otvaranju prisutnima su se obratili liječnik Dubravko Leskovar i Ingrid Bošan – Kilibarda, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Djelatnike Tima T1, njih 15, i dva nova vozila, blagoslovio je pregradski župnik, vlč. Ivan Mikec.

Sutra će se održati svečano otvorenje ispostave hitne medicine KZŽ u Mariji Bistrici.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba