Zastupnik i graodnačelnik

“Imamo plaću puno višu od hrvatskog prosjeka – treba to opravdati”

Objavljeno: 08.11.2016. Jelena Jazbec

Istovremeno obnašanje gradonačelničke i zastupničke dužnosti nije novost u hrvatskom političkom životu. Kako donosi portal Gradonačelnik.hr, među zastupnicima u Hrvatskom saboru trenutno je 18 gradonačelnika i sedmero načelnika, što znači da se među 151 zastupnikom nalazi 25 lokalnih čelnika, odnosno, 16,55 posto. Ako uzmemo u obzir kako u Hrvatskoj ima ukupno 127 gradonačelnika i 428 općinskih načelnika, jasno je kako samo manjina obavlja i zastupničku dužnost. Ipak, u javnosti se pojavljuje vječno pitanje – je li moguće spojiti dvije tako odgovorne profesije i biti jednako učinkovit i uspješan na obje razine? U slučaju osvajanja zastupničkog mandata gradonačelnika ili načelnika, gubi li lokalna zajednica ili dobiva?

Državna sredstva

Jakov Žižić, magistar politologije i doktorand komparativne politike, za portal Gradonačelnik.hr ističe kako lokalni čelnici koji postanu saborski zastupnici dobivaju mogućnost izboriti se za više državnih sredstava za svoje lokalne jedinice, a lokalno važne teme mogu postaviti na dnevni red državnih političkih institucija. Povećava se politička važnost lokalnih čelnika na državnoj razini, no istovremeno obnašanje dviju dužnosti u sebi krije i neke zamke. Gradonačelnici i načelnici time si povećavaju opseg posla, a povećavaju se i očekivanja birača. Njihova aktivnost u Saboru može biti ograničena stranačkim interesima ili djelovanjem u opoziciji, a u slučaju nemogućnosti rješavanja lokalnih problema, postoji opasnost od gubitka potpore i utjecaja u lokalnoj zajednici. Također se postavlja je li se za lokalne interese zaista moguće izboriti kroz djelovanje u Saboru, ili se za rješavanje lokalnih problema najbolje uputiti u druge državne institucije – ministarstva, agencije, razne urede…

Dva posla

Jedini lokalni čelnik među zagorskim saborskim zastupnicima je gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj.
– Prvi dojmovi su pozitivni i mislim da sam se već dobro prilagodio. Još nije bilo nekih konkretnih zakona koji se odnose na lokalnu samoupravu, ali naravno, kada će biti, tu ću se više angažirati i još aktivnije sudjelovati u raspravama – najavio je, svjestan odgovornosti koja je na njemu, ali i izazova s kojima će se morati nositi.
– Sve ima svoje pozitivne i negativne strane. Svi znamo da je naša država još uvijek visoko centralizirana i da je sva financijska moć prvenstveno koncentrirana u ministarstvima, u Vladi, pa i u Saboru, kao najvišem zakonodavnom tijelu. No, naravno, vremenski je to dosta zahtjevno za obavljati, iako mislim da se može ako se dobro organizira – ističe, te otkriva kako izgleda njegov radni dan.
– Svaki dan u jutarnjim satima prisutan sam u Gradu, nakon toga slijedi sjednica Sabora, a u poslijepodnevnim satima, ovisno o tome kako stignem, ponovno sam u Gradu. To su dva posla, ali mogu se istovremeno obavljati. Imate pozitivnih primjera ljudi koji su bili i uspješni gradonačelnici i uspješni saborski zastupnici. Privatni život pritom malo pati, ali mi koji smo u tom poslu moramo na to biti spremni. Imamo plaću koja je puno viša od prosjeka hrvatskog radnika, tako da mislim da to na neki način moramo i opravdati, svojim radom i u lokalnoj samoupravi i u Hrvatskom saboru – zaključuje Vešligaj, koji se odrekao plaće u Gradu Pregradi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba