Sopranistica Josipa Lončar:

Velika mi je želja realizirati ozbiljniji projekt u Zagorju – gala koncert u krapinskoj Festivalskoj dvorani

Objavljeno: 01.11.2016. Jelena Jazbec

Sopranistica Josipa Lončar (31) pravi je zagorski slavuj rodom iz Kumrovca. Svojim iznimnim glazbenim talentom osvaja već od malih nogu, a, kako sama kaže, sluh, osjećaj za ritam, zvonki sopran i ogromna volja za pjevanjem, najzaslužniji su za njezin uspjeh. Danas radi kao pedagoginja u Umjetničkoj školi “Fortunat Pintarić” u Koprivnici, a u Gradskom kazalištu Komedija, u opereti “Kneginja čardaša”, trenutno igra kontesu Stazi.

Kontinuiran rad

– Već u najranijoj dobi, mnogi su uvidjeli perspektivu u mojim prvim nastupima. Nastavnici glazbene kulture uvrstili su me na sve školske i izvanškolske priredbe, festivale, razne manifestacije i tako sam imala priliku pred širokim auditorijem pokazati predispozicije za glazbu. No, bez majčine odluke da me ozbiljno baci u te vode, možda se o mome pjevanju danas ne bi niti pričalo – započinje svoju priču Josipa.

U glazbenu školu krenula je s 12 godina, i to na poduke glasovira i solfeggia u Zagreb, čime je stekla predznanja i vještine koje joj danas pružaju samostalnost u pripremanju koncertnog programa ili uloge. 2000. godine upisala je Glazbenu školu Blagoja Berse, smjer solo pjevanje, u klasi profesora Mladena Häuslera. Već od prve godine nastupala je kao predstavnica pjevačkog odjela na koncertima za Dan škole u Hrvatskom glazbenom zavodu. Četiri godine kasnije upisala je Muzičku akademiju u Zagrebu, u klasi profesorice Miljenke Grđan. Osvojila je prve nagrade na regionalnom i državnom natjecanju, nastupala uz Zagrebački filharmonijski orkestar i ostvarila svoj prvi debi u ulozi Adine u Donizettijevom “Ljubavnom napitku”. 2008. godine stekla je diplomu Akademskog muzičara pjevača, profesora pjevanja i magistre muzike, te je godinu dana kasnije upisala Umjetničko usavršavanje kod iste profesorice i završila u naslovnoj ulozi “Petrice” u Gotovčevom “Đerdanu”, koji se izvodio u zagrebačkoj Komediji.

Njezina velika želja 2008. godine bila je otići na postdiplomski studij u inozemstvo, no skromne životne prilike tada joj to nisu dopuštale.

– Iako ne potječem iz aristokratske obitelji koja mi nije bila u mogućnosti osigurati bezbrižan život, odlaske na privatne satove u inozemstvo, audicije diljem svijeta i sav potreban luksuz koji uživaju svjetski poznate dive, zahvalna sam svojim roditeljima što su mi pružili priliku da odrastem u emancipiranu ženu i samostalno donosim odluke za svoju budućnost – kaže Josipa, koja je naposlijetku ipak ostvarila zavidne međunarodne uspjehe – položila je audiciju na “Southern Methodist University of North Texas” za Master, osvojila je prvu nagradu na međunarodnom natjecanju “UPMCF International concurs SCHOLA CANTORUM” u Parizu, kao i prvu nagradu na međunarodnom natjecanju “26 Concurs International BELLAN”, također u Parizu. 2014. godine položila je audiciju za ulogu Carlotte u “Phantom at the opera” u Pragu.
S nama je podijelila i jednu anegdotu koja se dogodila kada je pristupila audiciji za zbor Radio France u Parizu.

– Prvu grešku koju sam skoro napravila jest da sam htjela napustiti audiciju prije nego što su objavili rezultate za finale jer sam bila sigurna da neću proći, a prošla sam. Kad sam vidjela rezultate, vrištala sam po hodnicima od sreće sto sam uvrštena u pet finalista od 160 kandidata i provela sat vremena na telefonu umirući od sreće, umjesto da se pripremam za finale natjecanja – govori Josipa sa smiješkom.
No, unatoč svim uspjesima, kaže kako stoji čvrsto na zemlji i kako je svjesna da uvijek mora težiti usavršavanju i raditi na sebi.
– Smatram da je od iznimne važnosti održavati kontinuiran rad na sebi, u svakom aspektu ljudske prirode, tako i u onom profesionalnom. S diplomom se ne osvaja tron, tek započinje bitka za prevlast, koliko god to zvučalo patetično. Na žalost, premalo smo tržište i imamo nedovoljno profiliranu kulturu u Hrvatskoj – ističe.

Obitelj – najveća podrška

Kaže kako se zasad ne usudi razmišljati o međunarodnoj karijeri, ali ima jednu veliku neostvarenu želju.
– Solistička rola u HNK definitivno je moja velika želja koja je izmakla prije dvije godine, promjenom repertoara i dolaskom nove intendantice. Radilo se o Straussovom “Rosenkavaliru” u ulozi Marianne – otkriva Josipa.

Kao najveću podršku ističe svoju obitelj, a kao najiskrenijeg kritičara svoga profesora, mentora, koji joj, kako kaže, ne dozvoljava da se otme kontroli.
– Pretjerano sam samokritična, perfekcionist. Iskorijenila bih emotivnu račicu u sebi – ističe, te otkriva kako trenutno uživa igrajući u opereti “Kneginja čardaša”, zajedno sa Zoricom Antonić, Nedimom Prohićem, Dubravkom Ostojić, Damirom Klačarom, Goranom Malusom i Ervin Baučićem.
Kaže kako često nastupa u Zagorju, a ima i jednu skrivenu želju koju bi rado ostvarila u budućnosti.
– Rado bih napravila veći i ozbiljniji projekt za Zagorje. Gala koncert s opernim pjevačima u glamuroznoj festivalskoj dvorani u Krapini s atraktivnim programom, bio bi poslastica za sve ljubitelje glazbe – otkriva.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba