U sklopu Mjeseca hrvatske knjige

Esperantica Spomenka Štimec u četvrtak gostuje u krapinskoj knjižnici

Objavljeno: 31.10.2016. mladenmandic

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige, Gradska knjižnica u Krapini, u Plavoj dvorani, organizira u četvrtak s početkom u 18 sati, predstavljanje knjige “Dom u Srednjoj Europi”, spisateljice Spomenke Štimec. Spomenka Štimec jedna je od najpoznatijih spisateljica suvremene esperantske književnosti. Rođena je u Orehovici kraj Čakovca, objavila je 15-ak knjiga pripovijedaka, putopisa i zapisa na esperantu.

Vlasnica kurije

Mnoge knjige prevedene su joj s esperanta na engleski, njemački, francuski, mađarski, kineski i japanski jezik. Živi u Varaždinu i Zagrebu, a vikendima u Hrašćini, gdje je vlasnica kurije u kojoj se nalazi bogata esperantska knjižnica. Hrvatskozagorsko književno društvo sa sjedištem u Klanjcu, odlučilo je izdati knjigu njenih izabranih djela. Knjiga sadrži pripovijetke nadahnute obnovom kurije u Hrašćini, zatim pripovijetke o esperantskim iskustvima, susretima, uspomenama i brojnim iznenađenjima, o ratnim strahotama u Hrvatskoj, sedam putopisa iz Irana, Danske, Švedske, Češke, Malezije, Litve i Bosne, esej o međunarodnom prevodilačkom projektu jedne od najljepših hrvatskih knjiga za djecu i mladež “Šegrta Hlapića” na azijske jezike – japanski, kineski, vijetnamski, bengalski, perzijski i korejski, četiri teksta o ljudima koje je autorica poznavala i koji su puno značili za njen životni i stvaralački identitet te vrlo opsežan predgovor s detaljnim biografskim podacima.

VS “Kvintete”

Knjigu će u ime izdavača, Hrvatskozagorskog književnog društva, predstaviti Božidar Brezinščak Bagola, te urednica Vlasta Horvatić Gmaz. U glazbenom dijelu, nastupit će vokalna skupina “Kvintete” iz Krapine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba