Spomen na ratnog heroja

Na današnji dan prije 25 godina Rudolf Perešin sa svojim MIG-om 21 prebjegao iz JNA u Klagenfurt

Objavljeno: 25.10.2016. mladenmandic

Zagorski ratni heroj, pilot Rudolf Perešin, na današnji je dan točno prije 25 godina preletio svojim MIG-om 21 s vojnog aerodroma u Bihaću u Austriju. Rudolf Perešin, rodom iz Jakšinca u Gornjoj Stubici, rođen je 25. ožujka 1958, jedan je od najpoznatijih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i posthumno je odlikovan činom stožernog brigadira. Kada se JNA pripremala za agresiju na Hrvatsku, odbio je poput većine pilota, pristupiti političkoj organizaciji “SKJ – pokret za Jugoslaviju” te je odlučio s MiG-om napustiti JNA i uključiti se u obranu svoje Hrvatske. Kada je trebao nadzirati povlačenje JNA iz Slovenije. planiranom trasom preko Zagreba, Ljubljane sve do Kopra i nazad preko Ljubljane, spustio se u razinu tla, te uletio u zračni prostor Austrije otprilike oko Bleiburga. Odmah po ulasku u Austrijski zračni prostor, izvukao je stajni trap te se zaputio prema aerodromu pokraj Klagenfurta, gdje je uspješno prizemljio svoj nenaoružani zrakoplov. Tim svojim domoljubnim činom nanio je težak moralni i politički udarac agresorskoj vojsci.

“Ne mogu pucati na Hrvate”

Tada je cijeli svijet uz fotografiju hrvatskog pilota i aviona MiG-21 prenio njegove riječi “Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate. Četiri dana kasnije, Perešin se vratio u Hrvatsku gdje je pristupio HRZ Hrvatske vojske. Avion je nakon slijetanja neko vrijeme čuvan na klagenfurtskom aerodromu, te kasnije u središtu Klagenfurta. Ne znajući što bi s njom, Austrijanci su je naposljetku uz pomoć zrakoplovnih tehničara iz bivšeg DDR-a rastavili i spremili u tenkovsku bazu nedaleko Bečkog Novog Mjesta.

Poginuo u “Bljesku”

Perešin je poginuo 2. svibnja 1995. godine, drugog dana operacije “Bljesak”, u ranim jutarnjim satima, kad njegov MiG, izvršavajući borbenu zadaću kod Stare Gradiške, biva pogođen zrnima neprijateljskih protuavionskih topova. Perešin je avion napustio katapultiranjem, prizemljuje se na neprijateljskom teritoriju. Otada mu se gubi svaki trag, posmrtni ostaci su vraćeni 4. kolovoza 1997. godine, a 15. rujna je pokopan na Mirogoju.
U njegovoj rodnoj Gornjoj Stubici, 24. lipnja 2004. godine otvoren je Spomen park “Rudolf Perešin” u kojem se nalazi pilotova statua i konzervirani MiG-21 koji je došao iz remontnog zavoda u Velikoj Gorici, a tadašnji ministar Rončević prilikom otvorenja Spomen parka kao i kasnije još neki političari, obećali su da će pokušati vratiti i MIG 21 s kojim je Perešin pobjegao.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba