Posjet marijanskom Svetištu

Mariju Bistricu posjetilo 20-ak članica Međunarodnog kluba žena iz Zagreba

Objavljeno: 19.10.2016. mladenmandic

Na poziv Turističke zajednice Marije Bistrice i općine Marija Bistrica, tu je općinu posjetilo 20-tak članica Međunarodnog kluba žena Zagreb (International Women’s Club Zagreb – IWCZ). One su najprije posjetile Svetište Majke Božje Bistričke, gdje ih je primio tajnik Svetišta Marko Brestovečki. Nakon toga u Općini primili su ih načelnik Josip Milički i predsjednik Općinskog vijeća Teodor Švaljek.

Film o Bistrici

Oni su gošće kratko upoznali s radom Općine, a prikazan im je i kratak film o Mariji Bistrici. Na kraju su posjetile i lončarsski zanat “Majstor Tomo” u Globočecu. U Međunarodnom klubu žena trenutno djeluje 270 žena iz mnogih dijelova svijeta, a nešto manje četvrtine su Hrvatice. U klubu su supruge veleposlanika, diplomata, poslovnih ljudi i druge, koje žele volontirati i koje mogu pomoći. Neke od članica su i Hrvatice koje su godinama živjele u inozemstvu i vratile se doma. Predsjednica se mijenja svake godine, a trenutno je na čelu Hafiza Richany iz Venezuele, supruga venecuelanskog bankara. Prva inicijativa osnivanja kluba prije 25 godina bila je usmjerena prema pomoći ženama koje su pristigle u Hrvatsku u snalaženju i upoznavanju ljudi, učenju jezika i slično. No, osim toga sve više Klub je usmjeren humanitarnom djelovanju.

Novac za vrtić

Svake se godine u prosincu organizira Humanitarni Božićni sajam, na kojem se sakuplja humanitarna pomoć.

– Prošle godine tako se skupljao novac za riječku Bolnicu, a ove godine za Dječji vrtić i školu u Daruvaru. No, u zadnje vrijeme i tijekom godine ima sve više aktivnosti, uglavnom humanitarnog karaktera, a prije svega su usmjerene djeci, za koju smatramo da su najpotrebitija – rekla je Marina Raškaj, čiji je suprug poduzetnik podrijetlom iz Lobora, poznat po pokretanju Plavog oglasnika prije 27 godina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba