Sjednica Ceha ugostitelja

U zadnjih deset godina u Zagorju zatvorena 83 obrta ugostiteljskih djelatnosti

Objavljeno: 19.10.2016. mladenmandic

U Krapini je održana četvrta sjednica Ceha ugostitelja županijske Obrtničke komore. Članovi Ceha ugostitelja su upoznati s novim projektom Hrvatske obrtničke komore “Zajednička nabava – “HOK ZNA” koji nastoji svojim članovima omogućiti kvalitetnije i povoljnije poslovanje i poticajno poduzetničko okruženje osiguravanjem pogodnosti kod dobavljača roba i usluga iz raznih gospodarskih grana.

Opadanje broja obrta

Članovi Ceha upoznati su s negativnim trendom te konstantnim opadanjem broja obrta na području Krapinsko – zagorske županije uz poseban osvrt na podatak kako su u proteklih deset godina zatvorena 83 obrta ugostiteljske djelatnosti na području Krapinsko – zagorske županije. Predsjednik Ceha Branko Greblički predložio je da se s obzirom na Sporazum o međusobnoj suradnji Ceha ugostitelja HOK-a s Italijom, Austrijom te Mađarskom u sljedećoj godini organizira sličan ciljani posjet kao što je ove godine uspješno realiziran posjet regiji Kulinarisches Vulkanland u Austriji gdje su obrtnici ugostitelji upoznali primjere dobre prakse „lanac Kulinarskih devet“.

Povrat novca za naukovanje

Istaknut je i problem kako sukladno činjenici da su SŠ Zabok i SŠ Pregrada s obrazovnim programom za zanimanja konobar i kuhar izašli iz sustava Jedinstvenog modela obrazovanja (JMO), obrtnici koji primaju naučnike tih zanimanja na naukovanje, nisu više u mogućnosti prijaviti se na javni natječaj resornog ministarstva za povrat novca za naukovanje. Na sjednici se raspravljalo i o zajedničkom projektu Osposobljavanje na radnom mjestu tj. obrazovanje za poznatog poslodavca koji ima cilj osposobljavanje i osiguravanje radne snage za zainteresirane obrtnike ugostiteljske djelatnosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba