Izvješće o radu krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara na Županijskoj skupštini:

Vijećnici dobili precizan hodogram po Zagorju, ali i brojke: Nezaposlenost pada, a turizam i gospodarstvo rastu

Objavljeno: 30.09.2016. Alen Brodar

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar na posljednjoj je sjednici Županijske skupštine pred vijećnicima podnio Polugodišnje izvješće o svom radu. Kao što je to već običaj, izvješće o radu župana Željka Kolara sadrži njegove aktivnosti po danima, pa županijski vijećnici imaju što čitati u materijalima, pripremajući se za sjednice Skupštine. Ipak, župan nije govorio o svojim obilascima Krapinsko – zagorske županije, već o, kako je on to nazvao, “stanju nacije” u Krapinsko – zagorskoj županiji.
– Već sam nekoliko puta rekao da to ne bi trebalo biti izvješće o radu župana, jer tu su i moji zamjenici, pročelnici i Upravni odjeli, odnosno čitav sustav koji daje izvješće o radu. Sa stanjem dakle možemo biti zadovoljni. Pitanje sigurnosti je na području KZŽ izuzetno dobro, odlično stojimo u turizmu. Nezaposlenost nam pada, a na kraju lipnja je u Zagorju bila 35.781 zaposlena osoba, dok je 33.946 umirovljenika, što je 1835 ili 0,94 posto više zaposlenih od umirovljenih. Tu je dakako i turizam – imamo 37 posto više dolazaka gostiju i 35 posto više noćenja, a veseli nas i povratak domaćih gostiju, kojih je 25 posto više. Od stranaca, najviše nas posjećuju susjedi Slovenci, a na drugom su mjestu Korejanci, pa državljani BiH. Osvajamo i neka tržišta kojima dosad Krapinsko – zagorska županija nije bila interesantna, prije svega mislim na poljsko i korejsko tržište – rekao je župan Kolar, spomenuvši i uspješan put zagorske delegacije u Kinu.

Dobra godina

Što se tiče gospodarske aktivnosti, ona je nešto manja i izdano je nešto manje građevinskih dozvola, no, tvrdi župan, to je normalno, s obzirom da ministarstva ove godine nisu otvorila ni jedan novi natječaj, niti jednu mjeru, kroz koje bi poduzetnici mogli uzeti bespovratna sredstva.
– Teško je i očekivati da ćemo svake godine imati velike investicije, kao što su to prošle godine imali OMCO Croatia ili Vetropack Straža. U svakom slučaju, mali poduzetnici i dalje investiraju u nove tehnologije i dogradnju te mislim da će i ova godine biti izuzetno dobro. Raste proizvodnja, rastu izvoz i dobit i u tom dijelu možemo biti zadovoljni. Moje aktivnosti vezane za suradnju s nadležnim ministarstvima, a pričao sam u tih šest mjeseci sa sedam ministara i potpredsjednikom Vlade Petrovom, su vezane za provedbu projekata na području Krapinsko – zagorske županije, kritiziranje pojedinih poteza koji su na štetu te lobiranje preko veleposlanstava, za projekte koji su vezani za nas – zaključio je župan Kolar. Takvo je izvješće prihvaćeno, za njega je glasalo 25 vijećnika, dok ih je osam bilo suzdržanih.

Pregledan popis manifestacija

– Ovakvo izvješće je već nekoliko godina za redom isto. Sam dokument se sastoji od toga da su pobrojane sve aktivnosti župana, gdje mi možemo pregledno vidjeti koje je to sve manifestacije župan posjetio, s kojim se građanima družio, gdje je uveličao neku veselicu i narodno veselje. To je na neki način dio njegovog posla, ali ja bih htio nakon tri i pol godine upravljanja ovom županijom od gospodina Kolara čuti samo jednu stvar: Koji je to strateški projekt on osobno sa svojim timom osmislio i realizirao na području Krapinsko – zagorske županije u bilo kojem segmentu, koji bi se reflektirao na život stanovništva Krapinsko – zagorske županije? Tog projekta u tri i pol godine nema. Gospodarstvo po inerciji raste, prihodi se po inerciji nešto više pune i to je sve skupa korektno, ali nema apsolutno nikakve veze s radom Krapinsko – zagorske županije, niti župana Kolara – rekao je predsjednik HDZ-a KZŽ Žarko Tušek. Dodao je i da, što se tiče smanjenja nezaposlenosti, treba biti svjestan činjenice koliko je ljudi napustilo Krapinsko – zagorsku županiju.
– A ono što se i zaposlilo, vezano je za rad nekoliko multinacionalnih kompanija na području Krapinsko – zagorske županije, a one su radile i prije župana Kolara, rade danas, a hvala Bogu, radit će i nakon njega – zaključio je Tušek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba