Dan općine i župe Mihovljan

“Sa skromnim sredstvima puno se radi, a kvaliteta života, zahvaljujući projektima, sve je bolja”

Objavljeno: 29.09.2016. Jelena Jazbec

U Mihovljanu je danas započela svečana četverodnevna proslava dana općine i župe, prigodno, uz proslavu blagdana sv. Mihaela, Gabrijela i Rafaela.
U Društvenom domu održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, koju je otvorio predsjednik Općinskog vijeća Željko Čleković.
U svom obraćanju, načelnik Mihovljana Zlatko Bartolić istaknuo je najvažnije projekte u proteklih godinu dana i podnio izvještaj o izvršenju proračuna, koji je za 2015. godinu iznosio nešto više od tri milijuna kuna. Kao najvažniji projekt spomenuo je uređenje mjesnog groblja.
– U 2015. godini započeli smo radove na mjesnom groblju Mihovljan, koji su nastavljeni i u 2016. godini te su u završnoj fazi: rekonstrukcija ograde, uređenje, širenje i asfaltiranje pristupne ceste od 450 metara dužine, uređenje i asfaltiranje parkirališta i asfaltiranje staza na groblju. Sveukupna investicija vezana uz mjesno groblje Mihovljan i prilaza prema groblju iznosit će 1,5 milijuna kuna – rekao je Bartolić, naglasivši kako po prvi puta nakon četiri godine općina postaje ravnopravna na natječajima, što je i razlog zašto je u proteklom razdoblju najviše pažnje usmjereno upravo prema izradi projekata za kandidiranje na EU fondove. Između ostaloga, napravljena je i usvojena Strategija razvoja općine, ishođena i dobivena građevinska dozvola za izgradnju vatrogasnog doma te za opskrbni cjevovod naselja Gornji Pljukavci, u završnoj je fazi projekt Stara cesta, a od Zagrebačke nadbiskupije, mihovljanska Župa sv. Mihaela Arkanđela dobila je u zakup župno zemljište na vrijeme od 20 godina za potrebe uređenja dječjeg igrališta. Radovi su već u tijeku.

Napravljen iskorak

U ime zagorskih načelnika i gradonačelnika, na Sjednici se obratio gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, a nekoliko riječi uputila je i predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki.
– Volim Mihovljan i on mene ima rad. Mislim da smo prvenstveno povezani našim zauzećem za ruralni razvoj. Lijepo nam je živjeti u svim našim mjestima diljem Zagorja, i na razini lokalne uprave moramo se za to boriti. Jedino ako ljudi ostanu živjeti ovdje, možemo živjeti lijepo i sretno, i onda ćemo imati dodanu vrijednost u odnosu na životu u metropoli – rekla je Hubicki.
U ime župana Krapinsko – zagorske županije, prisutne je pozdravila njegova zamjenica Jasna Petek.
– Koliko vidim, sa skromnim sredstvima, puno se radi, a kvaliteta života, zahvaljujući projektima, sve je bolja – rekla je Petek.
Nekoliko riječi uputio je i, kako su ga najavili, mihovljanski saborski zastupnik Žarko Tušek.
– Da, u Mihovljanu sam kao doma, još od kada sam prije 30 godina prek brega iz Šemnice došao ovdje u Mihovljan u crkvu. Dobro poznajem Mihovljan od tada i mogu reći da mi je jako drago što vidim da su u ovoj općini prepoznati projekti i da je napravljen iskorak. Nadam se da će Vlada, koja se trenutno sastavlja, biti uspješna u vođenju države i da će uspjeti stvoriti Hrvatsku dostojanstvenu za svakog čovjeka – istaknuo je Tušek.
Pročitana je i čestitka koju je povodom Dana općine žiteljima uputila hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Općinska priznanja

Načelnik Bartolić na sjednici je podijelio i općinska priznanja, koja su dobili Florijan Polančec i Tin Burina, za postignut odličan uspjeh tijekom cijelog osnovnoškolskog obrazovanja, vlč. Marijan Piskač, za dugogodišnji pastoralni rad i promicanje duhovnog i kulturnog života župe, Stjepan Večković, za pokretanje Gajdaškog festivala i Limena glazba “Lira”, za dugogodišnji rad.
Po završetku službenog dijela, prisutne je prigodnim kulturno – zabavnim programom razveselio mihovljanski dječji zbor.



Gajdaški festival i dvije kazališne predstave

Tijekom cijelog današnjeg poslijepodneva, trajat će druženje mještana pod šatorom. Sutra navečer gostuje Teatar Kerekesh s predstavom “Ljubaf”. U subotu je na rasporedu deseti Gajdaški festival, a u šatoru će nastupiti grupa Foršus. Na školskom igralištu i kod lovačkog doma održat će se druženje mjesnih odbora, pa će se tako igrati nogomet, šah, kartat će se i sl. U nedjelju gostuje Žensko kazalište iz Gornjeg Jesenja, s predstavom “Sličice života”, a program se zatim nastavlja uz nastup sastava Fiškali. Time završava četverodnevni program proslave.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba