Izložba slika policajca

Anđelko Potočki: Čuvar zakona i pravi umjetnik

Objavljeno: 29.09.2016. Jelena Jazbec

U predvorju Policijske postaje Krapina, povodom Dana policije i proslave sveca zaštitnika policajaca, sv. Mihaela, svečano je otvorena prva samostalna izložba slika i crteža 45-godišnjeg policajca Anđelka Potočkog iz Pustodola Začretskog.
– Slikanjem se bavim odmalena, sjećam se da sam uvijek nešto crtkarao. Ovih 16 radova izloženih ovdje, mogao bih na neki način podijeliti u tri skupine. U prvoj skupini nalaze se ove crno – bijele slike, koje su nastajale u ratno vrijeme, znači, 1994. i 1995. godine, zato i jesu ovako, malo mračnije. Kasnije su do 2000. godine nastajali su portreti, a šarena faza trajala je do 2006. godine. Trenutno se baš i ne bavim slikanjem, jer nemam inspiracije, ali vjerujem da će se to promijeniti – otkrio nam je Potočki.

Slika iz hobija

Ideja za izložbu nastala je prije manje od dva tjedna, a velika je želja ovog vođe ophodnje u Policijskoj postaji Zabok, bila postaviti izložbu upravo u Krapini, u prostoru u kojem je radio gotovo 16 godina.
– Kada sam svoju ideju izložio načelniku Ivanu Poljaku, on ju je bezuvjetno prihvatio i rekao da sam uvijek dobrodošao u ovu policijsku postaju, te da si mogu odabrati prostor i vrijeme izložbe – kaže Potočki.
Iznimno je zadovoljan načinom na koji je izložba prihvaćena među njegovim kolegama, stoga se nada da će ih biti još. Na pitanje zašto nikad nije razmišljao o tome da se slikanjem počne baviti ozbiljno, odgovara kako se radi isključivo o hobiju.

Otvorena još sutra

– Moji crteži nastajali su zbog moje zadovoljštine, nemam komercijalnih slika za prodaju, kako sam osjetio potrebu, tako sam stvarao. Crno – bijele slike nastale su više iz terapeutskih razloga, šarene su bile namijenjeni djeci, za njihovu sobu, neke su nastale iz čistog eksperimentiranja, kada sam isprobavao nove stilove. Moguće da će ih biti još, jer sam jako oduševljen načinom na koji je prihvaćena ova izložba. Dobri su mi ljudi pomogli u tome da se ona realizira, pa bih ovim putem zahvalio knjižničaru u Svetom Križu Začretju Franji Kučku, koji je slagao panele, a koji su vlasništvo Knjižnice i Općine Sveti Križ Začretje, stoga zahvaljujem i njima. Pomagali su mi i moji susjedi i dobri prijatelji Zvonko Božić, Filip Krznar, Vjeko Vinski. Posebno se zahvaljujem Heather Hewitt, mojoj dugogodišnjoj prijateljici, koja je na temelju crno – bijelih slika napisala jednu kritiku, još prije mnogo, mnogo godina, a koja se nalazi u brošuri vezanoj uz ovu izložbu – ističe Potočki, te poziva zainteresirane građane da posjete krapinsku Policijsku postaju i još sutra pogledaju njegovu izložbu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba